Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljungen närbibliotek

/

Annons
Ljungen närbibliotek har gästats av Margareta Winberg, lärarinna, toppolitiker, ambassadör och nu också författare med "Lärarinna i politikens hårda skola".
Boken har ju lanserats över hela landet och väckt stort intresse, inte minst genom franka, men egentligen aldrig elaka, kommentarer om kollegor inom politiken. Några väl kända – andra mindre uppmärksammade av allmänheten.
Så ska verket presenteras i Margaretas hemlän sedan ett trettiotal år, Jämtland. Och hon och förlaget väljer ett litet ideellt arbetande bibliotek till mötesplats och medarrangör!
Det kanske säger något om hennes perspektiv på tillvaron (och möjligen något om bibliotekets ordförande Marianne Stålbergs "manager-talanger")!
Hur som helst – det blev två fullsatta kvällar. En fullödig flytande berättelse, många skratt och avspänt prat under den mingling som förlaget generöst bistod med förtäring.
Boken spänner över hela Margareta Winbergs liv. Från den enkla ettan i Trollhättan till residenset i Brasilia. Från det första telefonsamtalet (från just Marianne Stålberg) om en plats i landstinget förvaltningsutskott till samtalet från Anders Borg i april 2008 om Svenska spel (fast det sistnämnda är en helt annan historia och berörs inte i boken).
Levande framstår skildringen av Margaretas barndom och gryende politiska intresse. Tiden som jordbruksminister tecknas med inlevelse och engagemang. Medan uppdraget som arbetsmarknadsminister under de svåra åren i mitten på 90-talet beskrivs som "det stora helvetet".
Arbetet med jämställdhets- och miljöfrågor gav stimulans och värdefulla kontakter. I oktober 2003 kallade Göran Persson till sig Margareta och förkunnade, "prästlik, som vanligt" att "det finns ett vackert residens i Sydamerika!". Residenset ligger i Brasilien!
Ännu funderar många på orsaken till denna utnämning. Var det för att få en duglig person på en viktig post (tänk på alla stora svenska företag i Brasilien), eller var det en "förvisning" av en partivän som stått på "fel sida" i EMU-debatten?
Brasilien blev en fascinerande utmaning. Residens och tjänstefolk och representation och kvinnofrågor och hundra andra saker att hinna med.
Och vänsterpresidenten Lula som får ett eget kapitel i boken.
Trots landets förtrollande lockelse valde Margareta att inte begära förlängt förordnande. Efter tre och halvt år återkom hon till Sverige. Här hemma hade regeringen blivit Reinfeldtsk och Bildtsk och de var inte villiga att ge nya jobb åt före detta s-folk. Margareta sa upp sin tjänst på UD.
Efter uppskattande applåder kunde ordförande Marianne, än en gång, överlämna föreningens speciella föreläsarpenna till Margareta Winberg.
Annons