Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljungen närbibliotek

Ljungen närbibliotek har gästats av Hans Lingblom, journalisten och kulturskribenten som med tiden blivit mer och mer nyfiken på världens udda resmål och regimer.

Annons

Sydostasien är inte helt främmande för honom. Några intryck från det väldiga Kina och en varm förtjusning i de vänliga människorna i Burma, militärdiktatur till trots, har han med sig.

Men nu gällde det en resa till Nordkorea - landet som inte är - en benämning som han med viss förvåning fann ganska träffande.

Nordkorea omfattar drygt hälften av den koreanska halvön. I söder bildar ett av världens mest vapentäta områden gräns mot Sydkorea, i norr finns Kina och en kort landgräns även mot Ryssland.

Landets areal är drygt 120 tusen kvadratkilometer (Sverige nästan fyra gånger så stort, cirka 450 tusen kvadratkilometer).

Landet har cirka 23 miljoner invånare, uppemot 200 invånare per kvadratkilometer.

Det är inte lätt att veta något med säkerhet om Nordkorea. Regimen är en stalinistisk diktatur av en typ som i dagens öppna globalitet förefaller helt osannolik. Den påbjudna personkulten kring Kim Il Sung, landets ledare från självständigheten 1948 till hans död 1994, var (och är fortfarande) kolossal.

Hans son Kim Jong Il, landets ledare efter en maktväxling av närmast monarkistiskt snitt, visar en mer modest framtoning men ingenting pekar mot ökad öppenhet eller demokratisering.

Under tidigt 1950-tal försökte Nordkorea ta över även den södra delen av koreanska halvön. Det hejdades av FN-styrkor, merparten amerikansk trupp, och 38:e breddgraden utgör därefter stilleståndslinje. Formell fred har ännu inte uppnåtts.

Lingblom berättar om en krypande känsla av obehag under de välregisserade bussutflykterna.

Vad är verklighet – vad är spel och galleri?

De två äldre männen som sitter i en i övrigt öde park och målar; ungdomarna som spelar på ungdomsgården (av Lingbloms musiköra proffsklassade!), den markerade och avkrävda ödmjukheten inför alla monument av Den Store Ledaren Kim Il Sung – var det på riktigt eller var allt och alla rekvisita och aktörer i en gigantisk friluftsteater?

Pyongyangs, huvudstaden, dryga tre miljoner invånare är märkligt frånvarande. Fysiskt - för man ser väldigt få människor i rörelse – och om man händelsevis råkar möta någon är det helt omöjligt att få ögonkontakt – än mindre utbyta en hälsning eller några ord.

Fotografering utan tillstånd av guiden vid varje tillfälle var strängt förbjudet, mobiltelefonen förvarades av guiden under hela besöket! Lyckligtvis gjorde skickligt maskerade snapshots genom bussfönstret att Lingblom kunde komplettera berättelsen med bilder.

Trots de åtta dygnen i landet är frågorna fler än innan resan. Lingblom konstaterar, uppgivet, att han var där och inte fått veta något av verkligt intresse.

Ordförande Marianne tackade för en mycket uppskattad berättelse och överlämnande föreningens speciella gage, den tjusiga specialdesignade pennan, till Lingblom.

Mer läsning

Annons