Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljungen närbibliotek

Ljungen närbibliotek har gästats Peter Swedenmark, välkänd som tidigare chefredaktör och debattör, nu verksam bland annat som krönikör och författare.

Annons

Swedenmark har senast kommit med boken ”En mördare i farfars hus”, en gruvensam men sann historia om ett mord i Sundsvall i slutet av 1950-talet.

Mordet blir, genom gammaldags, hederligt polisarbete, snabbt uppklarat och det visar sig då att den unge förövaren, dock gift och far, under en tid har hyrt boende hos Swedenmarks farfar:

”En dag........satt en man på uthusbron. Han log och hälsade. …...Jag minns det leende ansiktet men kan inte minnas att ögonen log”.

Detta är alltså den mörka bottnen i Swedenmarks berättelse. Men den bredare ambitionen handlar om att försöka hitta dofter och spår av 1950- och -60-talens optimism och framtidstro.

”Ingenting föreföll kunna hindra folkhemmets allt överdådigare utbyggnad – ja, det skulle väl vara atombomben då. Det diffusa hotet överallt närvarande: man ska nog ta sig en tur, sa morbror Helge om det inte blir atombombskrig.”

Så skildrar Swedenmark två paralleller:

”den trots allt trygga miljön i ett snabbt expanderande Sundsvall – men i detta även mord

en obändig framstegstro och optimism – men även det ultimata hotet bomben.”

En välfylld åhörarsal tackade Swedenmark med en varm applåd varpå ordförande Marianne Stålberg överlämnade gaget, föreningens speciella föreläsarpenna.

Mer läsning

Annons