Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konferens om förvärvade hjärnskador

Annons
Cirka 350 personer från Sverige, Norge och Danmark samlades den 6 oktober på Campus i Östersund för en heldagkonferens om förvärvade hjärnskador. Vad som var unikt med denna konferens är att det var många drabbade och anhöriga som deltog. Ambulanshelikoptern fanns på Campusområdet för att konferensbesökarna skulle kunna studera den och samtala med helikopterns personal.
Arrangörer har varit Riksförbundet för Trafik- olycksfalls- och polioskadades lokalförening i Jämtland-Härjedalen, Hjärnkraft, Hjärnskadeförbundet, Strokelänsföreningen, Afasiföreningen, ABF, Studieförbundet Vuxenskolan samt landstinget i Jämtlands län
Några av de framstående forskare som deltog var Per Wester, professor i internmedicin vid Umeå universitet, Peter Sojka, professor i rehabiliteringsmedicin vid Mittuniversitetet i Östersund, Michael Nilsson, professor i rehabiliteringsmedicin och docent i neurobiologi och specialist i neurologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, Lars Nyberg, professor i neurovetenskap vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå, Jörgen Borg, professor i rehabiliteringsmedicin vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, Katarina Stribrant-Sunnerhagen, professor i rehabiliteringsmedicin vid Göteborgs universitet, Björn A Svensson, docent i anestesiologi, Bo-Michael Bellander, specialist i neurokirgurgi samt anestesiologi, LarsOve Koskinen, docent i neurokirgurgi, Håkan Nyman dr med, leg psykolog, specialist i neuropsykologi, Klas Blomgren, docent i fysiologi samt specialist i barn och ungdomsmedicin, och Ingrid Emanuelsson, docent i pediatrik. Konferensen leddes av Christian Blomstrand, professor i neurologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Han har som forskare och kliniker fyra decenniers erfarenhet av skador och sjukdomar i hjärnan.
Arrangörerna ville med denna konferens hedra minnet av Peter Eriksson, en hjärnforskare i den internationella fronten och som gjort enastående forskarinsatser för hjärnskadade. Peter Eriksson avled hastigt under 2007. Det ekonomiska överskottet från konferensen, cirka 75 000 kronor, överlämnades vid konferensens slut av projektsamordnare Tommy Lundgren till den nystiftade fonden Peter Erikssons minnesfonds ordförande. Under konferensen flögs en föredragshållare med helikopter till Järpens skidgymnasium för föredrag för eleverna.
Kontakter med konferensens deltagare i efterhand har varit mycket uppskattande och lovorden för arrangemanget har varit betydande.
Arrangörernas tacksamhet är stor mot Peter Linhard projektledare, personalen på ambulanshelikoptern, samarbetspartners, personal vid Campus, räddningspersonalen, TV4 som spelat in konferensen, Scandic City i Östersund och alla fantastiska föredragshållare samt alla utställare.
Annons