Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järnvägsmuseiföreningen Jämtland

Annons

Årets sedvanliga och även i år goda och underhållande julfest hölls i mitten av december i EFS-lokalen, Östersund. Det blev nära nog rekordmånga deltagare. Med underhållarna inräknat blev det 30 stycken. Arrangörerna som bestod av Karl-Erik Dahl med hustru Elisabet, Eivor Söderman. Elsy Westman samt föreningens ordförande Bror Halvarsson gladdes åt att så många anmält sig och att det blev så fin underhållning.

Föreningens egen musikduo Allan Persson ”Glös-Allan” och Inga-Lill Kjersbo började med några sprittande låtar på sina dragspel varefter Hasse Thor sjöng några fina visor till eget gitarrkomp, däribland ”Sjömansjul på Hawaii” och ”Jag drömmer om en jul hemma”.

Efter att alla smakat av den välkomponerade jultallriken tog kvällens föreläsare Peter Frändén till orda och berättade om Hällesjö socken och den märkliga träbanan i Gastsjö som fanns där mellan 1920 och 1926. Att den banan, helt gjord i trä, kunde frakta timmer cirka åtta kilometer ner till Gastsjön får anses mycket märkligt. Peter som är historieskrivare och skrivit om sin hembygd Hällesjö gav åhörarna en mycket bra beskrivning av hur idén kommit upp om att lösa ett transportproblem på ett enkelt sätt. Efter det att en provbana byggts i Härjedalen var tiden mogen för att bygga Gastsjöbanan. Även om en del haverier förekom med svårt tidsödande bärgningsarbete av lok och vagnar samt av reparation av banan kunde massor av timmer fraktas på denna ”järnväg”. Hela bygden kände stolthet att projektet kunde genomföras. Inte minst lokets förare ”Just-Nisse” Nils Nilsson. Men banan lades ner en dag och loket försvann mot okända öden.

Efter mera musik och lotterier med massor av skänkta vinster avslutades kvällen med kaffe och kaka.

Mer läsning

Annons