Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtlands läns nämndemannaförening

Föreningen var på studieresa till Hasselakollektivet den 5 maj och 23 nämndemän hade hörsammat inbjudan.

Annons

I Hassela tog Kent Engström och Patrik emot, vilka för övrigt var medlevare på kollektivet. De gav en kort historik om Hasselakollektivet som ligger vidunderligt vackert i byn Hassela i Hälsingland.

Deltagarna fick veta att det var K-A Westerberg, som tillsammans med sin familj, grundade det första kollektivet i byn Hassela. Han insåg att något måste göras när en hel generation av ungdomar höll på att fastna i drogträsket. Det var startskottet för det som skulle bli Hasselarörelsen.

Innan lunchen gjordes en rundvandring i kringbyggnaderna och det kunde konstateras att man i kollektivet lade stor vikt vid friluftsliv. Det fanns även en golfbana som ungdomarna hjälpte till och skötte. I sommar kommer man även att ha en del hästar på kollektivet. Personalen arbetar två veckor och är ledig två veckor och när de arbetar gör de det dygnet runt. Personalen bor alltså på anläggningen tillsammans med ungdomarna. Man är så kallade medlevare.

Under högkonjunkturen kunde behandlingstiden pågå upp till tre år. I dag köper kommunerna behandlingsplatser om sex månader plus att man hela tiden måste göra uppföljningar. Man kartlägger ungdomarna och många har en diagnos men få är ordentligt utredda. Alla barn/ungdomar kan tas emot utom de som är psykiskt sjuka.

Man använder sig också av 12-stegsprogrammet och även Maslows trappa där den primära idén innebär att behoven på en lägre nivå måste vara tillfredsställda innan högre mål kan bli viktiga för individen.

Sedan februari 2008 driver kollektivet en egen kommunal Resursskola enligt ett avtal med Nordanstigs kommun. Man kan redan från första veckan erbjuda eleverna skola både för studier på grundskole- och gymnasienivå med egna lärare.

Nämndemännen fick även stifta bekantskap med tre av ungdomarna som på ett avslappnat sätt berättade om sin resa som utmynnade i behandlingen på Hasselakollektivet.

Dagen avslutades med ett besök på Bäckarängs gård som ingår i den första inskolningsfasen. Där får ungdomarna tid att lära känna personalen på Hassela samtidigt som det görs läkarundersökningar och upprättas behandlingsplaner och görs regelbundna drogtester. Ungdomarna ges också möjlighet att gå i skola från dag ett.

Avslutningsvis bjöds på kaffe och nybakad kaka och efter det embarkerades bussen för hemfärd till Östersund. Det blev en dag fylld av upplevelser och man blev varm i hjärtat när man hörde hur ungdomarna talade gott om Hassela och att de gärna återvände dit som besökare efter genomgången lyckad behandling.

Mer läsning

Annons