Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtlands läns nämndemannaförening

Torsdagen den 5 november äntrades en buss på Travparkeringen av 21 nämndemän för vidare resa till Vemyra som är en jourinstitution för flickor som är intagna och omhändertagna enligt LVU (Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga) eller enligt socialtjänstlagen.

Annons

Här vårdas också flickor som dömts till sluten ungdomsvård enligt LSU.

Vid framkomsten möttes deltagarna av Birgit Gradin och Lage Eriksson som hälsade välkommen. Man fick sedan en utomordentlig redogörelse för hur det fungerar på Vemyra där målgruppen är främst flickor mellan 13 och 21 år med svåra psykosociala problem i kombination med psykiska störningar.

När ett barn eller en ungdom placeras inom SiS (statens institutionsstyrelse) har den kommunala socialtjänsten tidigare oftast prövat en mängd olika insatser. Det handlar om bland annat placeringar i familjehem och på kommunala eller privata institutioner.

Behandlingshemmet har som mål att minska flickornas självhat och stärka deras självbild. Omhändertagandet och omvårdnaden kännetecknas av en fast och tydlig trygghet i kombination med ödmjukhet och värme. Tyngdpunkten i behandlingsarbetet är en professionell relation mellan de vuxna och ungdomarna. Flickorna lämnas aldrig ensamma utan har alltid sällskap med sin vårdare. En del av flickorna klarar inte ens av att vara med andra ungdomar. Man vet inte hur man ska förhålla sig i samhälleliga funktioner. På behandlingshemmet används aldrig isoleringsrum.

I behandlingen används tre program: skol-, trä- och textilprogram. Undervisningen i de tre programmen utgår från den enskilda flickans särskilda behov och utgångspunkten är att alla ska lyckas med det de gör. Ju mer stöd flickorna behöver desto närmare står läraren - men utan att göra jobbet åt flickan.

Förutom behandlingsassistenter finns sjuksköterska, psykolog, lärare, yrkeslärare samt regelbunden tillgång till konsulterande psykiater. Personalen får handledning och man hjälper varandra i personliga krissituationer som uppkommit genom arbetet.

Deltagarna fick också veta att upptagningsområdet är hela Sverige och att ungdomshemmet betecknas som en jourinstitution.

Efter cirka två timmars information och kaffe med dopp var alla redo för hemfärd igen och landade på travparkeringen cirka 17 och tyckte att man tagit del av en utmärkt information om Vemyra.

Mer läsning

Annons