Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtlands läns Idrottshistoriska förening

Annons

Jämtlands läns Idrottshistoriska förening bjöd sina medlemmar till Åsarna för att få ta del av Åsarna IK: s framgångssaga. Ett tjugotal medlemmar mötte upp och första anhalten var Åsarna skidstadion där ÅIK:s ordförande Rogard Göransson tillsammans med Thomas Wassberg och Börje Svedjesten berättade om tillkomsten av nya skidstadion, som byggdes inför skid-SM 1997, ett SM som för övrigt blev en stor succé för arrangörerna och för Bergs kommun. Efter denna inledning var det slut på Thomas Wassbergs medverkan, han skulle påföljande morgon ta flyget över Atlanten och medverka i Söndagsparty med Filip och Fredrik.

Övriga förflyttade sig till Åsarna ski-center där informationen fortsatte. Börje Svedjesten visade fyra videosnuttar som samtliga handlade om skid-SM 1997. Det var dels den pressinformationsfilm som gjordes och dels några förhandsreportage inför SM, reportage som senare visade sig delvis vara fullständiga felspekulationer. Det gällde exempelvis farhågorna att kringaktiviteterna under SM skulle bli undermåliga. Detta blev kanske SM:s allra största höjdpunkt – stämningen i SM-tältet pratar folk fortfarande om.

Rogard drog en kortfattad historik om Åsarna IK och klubben har haft stora framgångar även i andra idrotter än längdskidåkning. Friidrott är en gren, exempelvis satte Åsarnegrabben John Isberg världsrekord för juniorer på 1500 meter ett flertal gånger. Europamästaren i höjdhopp 1946, Anton Bolinder, växte upp i Åsarna och tävlade första åren för hemmaklubben. Självklart är dock längdskidåkningen det dominerande och den statistik Rogard presenterade imponerade. God hjälp i statistikutövandet har klubben av idrottshistoriska föreningens ordförande, Thord Eric Nilsson, som kompletterade Rogard i statistikredovisningen.

Sven-Erik Svempa Svensson, sponsoransvarig i Åsarna IK, berättade om när sponsorerna upptäckte värdet av att få synas tillsammans med Åsarnas skidåkare, många i världsklass de senaste 35-40 åren. Intressant var också att höra Peter Göransson berätta om Vasaloppet 1998 när han några kilometer före mål passerade ett par trötta norrmän och i Moraparken upptäckte att Staffan Larsson också var inom räckhåll. Peter fick nya krafter och i spurten hade inte Staffan en chans. Till masarnas besvikelse blev det Peter som vann på den nya rekordtiden 3.38.57, siffror som blev Peters registreringsnummer på den nya bil som också följde med rekordtiden och ett nummer som Peter även har på sin numera nyare bil.

Bland besökarna i Åsarna denna kväll fanns även ett par personer som nått stora framgångar med kortare redskap under fötterna än ett par längdskidor. Sigge Ericsson, världs – och olympiamästare och Örjan Sandler också OS-medaljör var två av åhörarna som vid 22-tiden anträdde hemresan efter en mycket trevlig och givande kväll.

Mer läsning

Annons