Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtlands gille

/

Annons

Jämtlandsgillet i Stockholm var fredagen den 13 mars samlat för att genomföra sitt 86:e årsmot. Motet som samlat inte mindre än 78 deltagare, leddes av ordföranden Thor Lennart Loo. Som brukligt är utdelades i år gillets kulturstipendium på 10000 kr. Till årets stipendiat hade styrelsen utsett Östersundsgrabben Mikael Tornving. Motiveringen löd:

Mikael Tornving har under många år varit en av Sveriges större glädjespridare och estradörer. Genom sin förmåga att blanda allvar med komik på ett balanserat sätt lyckas han inte bara locka till skratt utan också till eftertanke. Mikael Tornving är en mycket god ambassadör för oss jämtar i förskingringen och underlåter aldrig att betona sitt ursprung och sitt engagemang för hembygden.

Mikael höll ett mycket ödmjukt, personligt och uppskattat tacktal där han berättade om sin uppväxt i Östersund, sin fortsatta karriär i Uppsala som resulterade i att han till slut insåg att han hörde hemma på scenen och i underhållningsbranschen där han för närvarande håller på med filminspelningar med några av Sveriges bästa skådespelare. Han betonade särskilt att detta var första gången han fått denna form av utmärkelse och var uppriktigt tacksam för det.

Mycket uppskattat av jämtarna var hans planer på vad han skulle använda stipendiet till, nämligen att renovera en gammal båt som han har vid sitt sommarviste i Gällö.

De långa och varma applåderna från motets deltagare upplevde styrelsen som ett bevis på att den detta år gjort ett mycket gott och omtyckt val av kulturstipendiat.

 

Mer läsning

Annons