Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjärtats dag

Annons

Hjärtats dag för 30:e gången anordnades av Hjärt- och lungsjuka i Jämtland den 10 februari. Evenemanget hölls i Folkets hus, Östersund och nära 200 personer hade kommit till Vinterträdgården för att lyssna till Angelo Modica och Pernilla Johansson, båda från hjärtenheten, område medicin vid Östersunds sjukhus.

På hjärtenheten har man, exklusivt för Jämtland, sedan två år genomfört ett projekt för effektivare eftervård under arbetsnamnet KAPRIS - Kardiovaskulär Prevention och Risk Inventerande System. Syftet med projektet som löpte över 24 månader var att validera effekten av gjorda insatser, effekt av läkemedel samt följsamhet till ordination, tolerabilitet och kundnöjdhet.

Det är med glädje man kan konstatera att projektet kommer att fortsätta i någon form samt att hjärtsviktmottagningen, som upprättades i samband med projektet blir kvar. Doktor Modica berättade att antalet insjuknande i hjärtinfarkt i Jämtlands län är lågt för män och ännu lägre för kvinnor i förhållande till övriga landet. Dödligheten efter hjärtinfarkt är också lägre än genomsnittet för landet. Antalet kvinnor och män som dör i akut hjärtinfarkt är också lägre i Jämtland än landet i genomsnitt.

Doktor Modica nämnde ett antal riskfaktorer där endast en av tio är ärftligt betingad medan nio faktorer kan påverkas. Det handlar bland annat om blodfetter, rökning, övervikt, alkohol, högt blodtryck, fysisk inaktivitet, och psykosociala faktorer. Hjärtsyster Pernilla berättade att jämtarna är duktiga att ta ordinerad medicin, 85 procent mot 50 procent, samt att antalet rökare minskat med 8 procent. Sannolikt en effekt hos de som deltagit i Kapris.

För underhållningen svarade Siv-Marie Andersson, en sångerska med ett brett register från reklamfilm till sjungande gumma på Dramaten. Hon började med ett antal gamla folkvisor som var väl så vemodiga. Desto rörligare tongångar blev det när hon, som enda artist som fått joddlarstipendium, avslutade med joddling till nyanserat pianoackompanjemang av Mattias Nordqvist.

De mesta applåderna fick emellertid två ungdomar, Edvin och Ida som med publikens hjälp sjung några covers. En propp i programmet blev det vid pausen då endast en person i Folkets hus servering skulle serva 200 personer.

Mer läsning

Annons