Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjärt- och lungsjukas förening i Strömsund

Annons
Hjärt- och Lungsjukas förening i Strömsund bjöd in alla intresserade till Strömsunds Folkets Hus för en kväll om "Ditt hjärta och dina lungor".
Hjärt- och lungsjukas riksförbund satsar på två stora evenemang, februari som är hjärtemånad och Kol-dagen som inträffar tredje onsdagen i november.
Mötet började med att ordförande Gun Påhlsson hälsade välkommen och berättade om Hjärt- och lungsjukas organisation med 21 länsföreningar, 165 lokalföreningar och 44 000 medlemmar.
Hon berättade också om skillnaden mellan Hjärt-lungfonden och Hjärt- och lungsjuka  där denna förening är en patientorganisation med representation över hela landet medan Hjärt-lungfonden är lokaliserat till Stockholm där man arbetar med insamling.
Anders Ehnberg, Strömsunds hälsocentral, berättade om åldrandet. En mycket intressant beskrivning av kropppens funktion samt hur läkarvetenskapen numera med ökande kunskaper fått nya riktlinjer för medicinering. Blodtrycket måste också hålla rätta värden. 100 + åldern är inte alls gångbart i dag.
Att Hjärt-Llungfonden samlar in medel är ju bra men att de kan utplåna hjärtsjukdomar är inte sant, säger Anders Ehnberg.  Där behövs Hjärt- och lungsjuka  som med sina erfarenheter kan hjälpa hjärt- och lungsjuka till ökad livskvalitet.
Syster Cecilia Löfvenring hade fullt upp att mäta blodtrycket på alla intresserade. De som ville mäta lungornas kapacitet kunde blåsa i en minispirometer, ett litet instrument som ger värden upp till 100. Är värdet mycket lägre rekommenderas personen besöka hälsocentralen. 
Sånggruppen Cousins lättade upp stämningen med stämsång och föreningen bjöd alla på fika.
En lottring såldes snart ut och styrelsen kunde konstatera att kvällen varit mycket lyckad med 60 besökande och tre nya medlemmar för en förening med 75 medlemmar.

Mer läsning

Annons