Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjärt- och lungsjuka träffar landstingspolitiker

För ett år sedan träffades Hjärt- och lungsjuka i Jämtland länets landstingspolitiker i Östersund för en första genomgång av frågeställningar som hopats under åren.

Annons

 Det var därför med stora förhoppningar organisationerna träffades igen. Från landstinget hade tre personer lovat komma, Harriet Jorderud, Mona-Lisa Norrman och Ann-Marie Jonasson. Nu hade Mona-Lisa Norrman ”fastnat” i ett annat viktigt sammanträde och det skulle visa sig senare att hon var den som kunde ha svarat på de flesta frågorna. Nu gjorde de övriga två så gott de kunde genom att lyssna och ta till sig en del viktiga ärenden. Börje Johansson, eftervårdsombud hjärta är den som initierat denna träff och han hade förberett politikerna genom att skicka följande frågor:

Kapris, ett eftervårdsprogram för hjärtsjuka som startade för två år sedan och upphör i dagarna har utöver effektivare eftervård medfört att man kunnat skapa en hjärtsviktmottagning hos hjärtenheten. På frågan - Kommer Kapri att fortgå i någon form, får frågeställarna besked att hjärtsviktmottagningen blir kvar och Kapris kommer att fortsätta i ”någon form”.

Nästa fråga gällde vart man skickar stressade patienter efter att Föllingekliniken lagts ner? Något konkret svar kunde inte lämnas men stresshantering ingår i ett större projekt med stöd av EU-medel och som är ”på gång”.

En annan viktig fråga är vattengymnastik som kräver badtemperaturer över + 30 grader. Ekonomin är som alltid en faktor att räkna med och där man frågar sig hur rättvist kostnaden debiteras de olika användarna. Några vårdcentraler utfärdar FAR (fysisk aktivitet på recept). Från Hjärt- och lungsjukas sida betonades vikten av vattengymnastik, den enda gymnastik många äldre klarar av.

En sista fråga rörde samarbetet mellan kommun/landstinget där men efterlyser ökad smidighet. Man berörde även taxitransporterna till och från sjukhuset där en bil från Sveg som transporterat en patient till Östersund inte får ta med samma person tillbaka utan måste åka tom hem för att en Östersundstaxi skall få transporten - till Sveg, och åka tom tillbaka till Östersund. Fördyrande utan miljöhänsyn. Uno Essvall, eftervårdsombud lungor, informerade om att Hjärt- och lungsjukas riksförbund just nu är inne I slutskedet av utvecklingen av en KOL-skola, ett paket som berör den sjukes situation, kost och motion, sociala kontakter och mänskliga rättigheter som lungsjuk.

Politikerna Harriet Jorderud och Ann-Marie Jonasson tackade för att de fick komma och uttryckte sin beundran över det arbete som läggs ner i de olika föreningarna och hur viktigt man tyckte det var att få insyn i verksamheterna.

Mer läsning

Annons