Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjärt- och lungsjuka i Jämtlands län

Annons
Hjärt- och lungsjuka i Jämtlands län arrangerade KOL-dagen 2008 på Östersunds sjukhus.
Under dagen fanns Östersunds lokalförening på plats i sjukhusets foajé för att informera om föreningens arbete och delade ut broschyrer om hjärt- och lungsjukdomar.
På kvällen flyttades verksamheten till sjukhusets hörsal där Nicolai Stenfors började kvällen med "Lilla KOL-skolan" där han i flera olika steg informerade om sjukdomen och hur man med mediciner och välanpassad kost kan leva ett förhållandevis gott liv med sjukdomen. Anna Nicolaisen från Kompetenscentrum för livsstilsfrågor som arbetat inom den tidigare Tobakspreventiva enheten pratade om tobakens skadeverkningar och hur man kan tygla beroendet.
Att övergå till snus är inte heller något bra alternativ. Nikotinet i blodet ökar hjärtverksamheten och med ett hjärta som ska slå ett visst antal slag under en livstid kan man räkna ut att det för en snusare slutar slå tidigare. Efter en kaffestund kom Cantilenakören som under ledning av Malin Strömdahl lättade upp stämningen med några trevliga sånger bland annat Gubben Noa, Vad har du i fickan Jan.... och en Madrigal efter The Real Group.
Kvällen avslutades av Anna Svensson från Årekliniken som manade till lugn för de som har KOL. Att stressa gör bara att tillståndet förvärras när inte luften räcker till. Att drabbas av andnöd är svårt så ta det lugnt så hjärtat hinner få det syre som behövs.
Detta var fjärde året Hjärt- och lungsjuka arrangerade Världskoldagen i Östersund. Inom Hjärt- och lungsjukas riksförbund arbetar man numera med ett projekt som syftar till bättre kunskap om och åtgärder för den snabbast växande sjukdomen i världen.
Annons