Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håsjö församling

Hällesjö, Håsjö och Stuguns församlingar har nyligen gått samman till en församling, benämnd Håsjö församling.

Annons

Det var en av orsakerna att högmässan i Håsjö nya kyrka i Västanede, söndagen den 17 januari utlystes som kontraktsgudstjänst. Till denna inbjöds också församlingar, som gränsar till nybildade församlingen Håsjö eller ligger geografiskt nära densamma. En annan, nog så viktig orsak, var att den nytillträdda biskopen i Härnösands stift, Tuulikki Koivunen-Bylund, gjorde sitt första Jämtlandsbesök just i Håsjö nya kyrka. Det var därför givet att kyrkan blev väl besökt, drygt 180 åhörare. Det kan vara värt nämna att Håsjö nya kyrkaa ligger i hjärtat av den bygd, där första sångkören i Västanede startades i slutet av 1800-talet. Det genomfördes då sångprov för de som ville vara med i kören och omröstning om vilka som ansågs platsa i kören. Den sångkören sjöng vid kyrkoinvigningen av Håsjö nya kyrka 1911. Kören sjöng då ”Fädernas kyrka”. I dagens gudstjänst fick nya biskopen och övriga kyrkobesökare lyssna till två mycket finstämda körer, Häliesjö-Håsjö kyrkokör under ledning av kantorn John Strandin och Stugun-Borgvattnets kyrkokör under ledning av kantorn Marie Källström.

Kontraktsprost Lennart Rasvill hälsade biskopen, övriga kyrkobesökare och körerna välkomna. Biskopen höll predikan, där hon inledningsvis poängterade att man nog inte ska skylla katastrofer av olika slag på Vår Herre! Hon berättade också i sin predikan hur Jesus umgicks med folket omkring honom.

Efter att nattvardsbordet dukats följde utdelandet av nattvarden längst fram i altargången. Därefter sjöng Stugun-Borgvattnets kyrkokör ”Bönen”, som skrivits av körledaren Marie Källström. Som avslutning på kontraktsgudstjänsten sjöng körerna ”Jämtlandssången”, där körerna, sjungande Jämtlandssången och på två led tågade nerför altargången, varvid kyrkobesökarna, även de sjungande, följde körerna till utgången, där vänstra ledet tog till vänster och högra ledet till höger. En vacker, mycket stämningsfull avslutning på en trivsam dag i kyrkan. Man kan nära en förhoppning att åhörarna, innan de förflyttade sig till församlingshemmet, kände att de bidragit till den stora summa som givits i kollekten, som oavkortat gick till Haitihjälpen. Vid kaffet i församlingshemmet berättade biskopen om sin väg till biskopstjänsten och att hon i en nära framtid kommer att dyka upp i Jämtland igen. l april säger hon sig komma till Bräcke.

Mer läsning

Annons