Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hällesjö-Håsjö församling

Annons

Hällesjö-Håsjö församling hade den 15 mars inbjudit till Lars Kempes avskedspredikan i Håsjö nya kyrka i Västanede. Ett 90-tal åhörare hade hörsammat inbjudan. Lars framförde att det var med en känsla av vemod han nu stod inför sin sista söndagsmässa inom församlingen, där han tjänstgjort i nio år. Lars har fått en ny tjänst i Sjösås i Småland.

Avskeden har kommit ”tätt på given” inom församlingen. Församlingens tidigare kantor, Astrid Blomqvist, har nyligen tillträtt kantorstjänsten i Ragunda församling. Kantors- och körledaretjänsten inom Hällesjö-Håsjö församling har pensionerade kantorn John Strandin, boende i Revsund, tagit på sig. Han tjänstgjorde som kantor i Sundsjö tillsammans med Lars innan Lars flyttade hit. Inför hans avskedspredikan har John, efter Astrids flyttning övertagit övningar med Hällesjö-Håsjö kyrkokör. Kyrkobesökarna överraskades av en väl inövad körentré och uppställning för sång av kören. Med John som dirigent och Marie Källström vid pianot framförde kören: ”Ave verum corpus”, musik av Mozart. Kören överraskade också med att sjunga latinsk text.

Efter dagens bön och textläsning följde predikan av Lars. En kärleksfylld predikan, där ingen kunde undgå att Lars mött kärleken och att han var klart lycklig med den kvinna Herren låtit honom möta. Sen var det körens tur att framföra: ”Fader i himlen”. En sång som kören lärde sig av förre kantorn Astrid, när hon kom till Kälarne, som kantor 1993. Den har blivit som ett kärt örhänge för kören, som även John Strandin tagit till sig.

Efter Trosbekännelsen, meddelanden och psalm efter predikan var det körens tur igen, Nu gällde för kören: Erik Erlings: ”Om än ängars språk jag talte”. Även den med stor variation i röststyrkorna för stämmorna. Efter nattvard följde postludium, som John på kyrkorgel, framförde från läktaren. ”Heaven sent” av Steve Dobrogosz. Efter detta hade John och Lars lagt in i programmet att tåga ut sjungande ”Jämtlandssången”. John spelade melodin. Kören stod vänd mot församlingen och sjöng inledningen av sången. Församlingen stod upp i bänkarna och sjöng med. När de kom fram till ”fagert är landet” tågade kören ned genom altargången i armkrok mellan mansröster till vänster, damröster till höger. En fin avslutning på Lars sista mässa.

Efter kyrkobesöket bjöds på god förplägnad i församlingshemmet, varefter prosten Lennart Raswill inledde den skara som ville tacka Lars för de nio år som gått. John Strandin spelade fin musik ur andra satsen av W. A. Mozarts pianokonsert i d-moll. Tack alla som bidrog att detta blev en minnesrik dag för Lars Kempe och hans Ingrid! Självklart ingår damerna i köket i det tacket.

Mer läsning

Annons