Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Jämtland till Minnesota

/
 • Från vänster ses Lovisa Molander-Engström och Elisabeth Molander-Andersson. Kortet taget i Duluth hos Elisabeth 1936.                    Foto: Fotograf okänd

Lovisa Molander-Engström utvandrade till Nordamerika år 1888. Hon föddes på en liten gård i Höla, Hallen 1865.

Annons
Föräldrarna var Olof Molander och Kerstin Carlsdotter från Persåsen. 1883 gifte sig Lovisa med värmlänningen och snickaren Karl Engström och ett år senare föddes sonen Carl. År 1886 flyttade de till Värmskog i Värmland och bosatte sig på gården Romängen där Karls föräldrar bodde. Redan nu hade Karl planer på att utvandra till Amerika, som vid den här tiden lockade och drog många svenskar.
År 1887 reste han ensam iväg. Första anhalten var New York och där efter blev det Chicago. Efter en kort tid flyttade han till Minneapolis och nu var det möjligt för familjen att komma. Lovisa var inte så glad åt detta. Hon hade hoppats att Karl skulle komma hem. Lyckligtvis behövde hon inte resa ensam utan Fridolf, en bror till Karl, gjorde henne sällskap när hon tillsammans med de två barnen lämnade Sverige i maj 1888. De anlände till New York den 25 juni, efter en ansträngande resa. Lovisa och hennes familj klarade kontrollen på invandrarstationen utan problem men för många av emigranterna var denna plats det enda de fick se av Amerika innan de blev tillbakasända till Sverige.
Lovisa och barnen kom efter många olika färdsätt till Minneapolis där Karl tog emot dem. Här bodde de i cirka tre år. Nu bestod familjen av fem personer. De flyttade senare till Superior i Wisconsin för att komma nära Karls bror August. Det fanns gott om jobb eftersom de nu befann sig i ett område där stora skogsarealer kalhöggs och där det även fanns gruvindustri. Vid den här tiden kom också Lovisas syster Elisabeth från Kövra till Superior. Efter några år gifte sig Elisabeth med svensken Anders Anderson och de bosatte sig i Duluth, där de drev en affär under många år.
1899 förverkligade Karl och Lovisa sin dröm om en egen farm. De förvärvade sina första fyrtio "acres" i Meadowvale, fem mil från Elk River. Familjen Engström/Molander fick bo hos grannarna medan timmer höggs och det två våningar höga huset byggdes. De levde ett hårt liv i vildmarken, långt till släktingarna och inte så många grannar. Familjen kom så småningom att bestå av nio barn. 1925 blev Lovisa änka och hon bodde nu på gården tillsammans med några av sönerna.
1938 inträffade en stor händelse i Lovisas liv. Då kom hennes bror Olof Molander på besök. Det var 50 år sen de senast såg varandra och det måste ha varit underbart att få träffas igen. Olof var ju den ende av syskonen Molander, som hade besökt dem och själva fick de aldrig råd att åka till Sverige.
Lovisa dog 1949. På 1970-talet bosatte sig sonsonen Arne och hans fru Marilyn på den över hundra år gamla Engströmfarmen och i dag bor även en tredje generation där. Arne är mycket intresserad av släkten i Sverige och vid vårt besök i Elk River i somras sa han: "Min största dröm är att någon gång få besöka de platser där mina far- och morföräldrar kommer ifrån". Detta visar att banden är starka och intresset stort för det gamla landet Sverige.

Mer läsning

Annons