Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningen Ås föreningshus

Annons

I Föreningshuset i Ås, en gång en av länets största IOGT-lokaler, odlas bland annat kultur i skilda former. Nyligen hölls Jämtlands 15:e tangofestival med middag, dans och show. I kaféet bjuds ibland in till ”kulturlunch”. 

Den 7 oktober bjöd där husmor Barbro Lundqvist och hennes medhjälpare på en välsmakande borsjtj med hembakt bröd och olika ostar samt kaffe och god kaka. Programansvarige ordföranden i föreningen, Örjan Lundqvist, berättade sedan både fängslande och initierat om ”filosofen på fjällhyllan”, nämligen den store österrikiske filosofen Wittgenstein (1889-1951) som valde att under en del av sitt liv bosätta sig på en ensligt belägen fjällhylla i närheten av norska Sognefjorden. En enkel tavla i trä vid vägen nere i närmsta by berättar om att Wittgenstein haft sitt hus högt därovan, där han sökte ”stilla allvar”. 

Hans uppväxt i burgen miljö i Wien var präglad av olika kulturella impulser. Under en tidig del av sin utbildning var han klasskamrat med Adolf Hitler. Han var något av tekniskt snille men blev dock i Cambridge av filosofen Russell ansedd som dennes mest geniala elev. 1939 återvände den geniala eleven till Cambridge, nu som professor. Miljontals sökningar på internet vittnar än i dag om Wittgensteins betydelse inom filosofins område. 

Höstens andra kulturlunch dukas upp den 18 november, då temat är ”På färd i den amerikanska Västern”. Innan dess inbjuds den 6 november för tredje gången till höstmiddag för Åsbor med grannar och vänner med Anders Hedén som gästande trubadur på scenen.

 Ja, det händer mycket i Ås föreningshus!

 

Mer läsning

Annons