Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flåsjöjäntan

Ett seminarium - Hållbara bygder - som handlar om landsbygdsutveckling genomfördes den 21 mars i Strömsund. Flåsjöjäntan i samarbete med Suab och Studieförbundet Vuxenskolan stod som arrangör.

Annons

Regina Westas, som har sina rötter i Laxsjö men numera bor och verkar i Sörmland, var huvudtalare. Seminariet vände sig till ideella grupper i kommunen, som just arbetar för att få en hållbar landsbygd. Det finns 97 grupper runt om i Strömsunds kommun (kan jämföras med 400 i hela länet). Regina gav många tips och idéer ur miljöhänseende, sociala och ekonomiska aspekter. Hon berättade om projekt i sin egen hembygd för att kanske kunna appliceras även i våra bygder både vad det gäller turism, företagande (även diversifiering) och ungdomsverksamhet.

Karin Örnfjäll kom från Östersund för att ge deltagarna en information om hur Leaderprojektet kommer igång nu i vår. Hon betonade samarbetet och underifrånperspektivet. Hon sa även att ett brett engagemang från ideella, företag och det offentliga kombinerat med LAG-gruppens beslutanderätt och ansvar ger många nya möjligheter. Hon kommer att åka runt i länet med anledning av sin tjänst.

Vårt Leaderområde, som omfattar Strömsunds och Ragundas kommuner, heter 3sam. Trean står för de tre aktörerna ”ideella, privata och offentliga” som ingår i LAG-gruppen (15 personer). Samarbete och nytänkande mellan dessa aktörer i samhället ska på sikt medverka till att området ska bli en av de bästa regionerna inom ekologisk, ekonomisk och socialt långsiktig och hållbar utveckling och därmed utgöra ett attraktivt alternativ för bosättning. Det gäller att ha en öppen och tillåtande attityd till nya idéer och lösningar.

Bo Andersson från Stugun som är ordförande i Hela Sverige ska leva i Jämtland gav en redogörelse för deras arbete och de kommer att ha en turné i vår runt om i länet (i Strömsunds kommun i maj månad).

Ann-Louise Hansson deltog hela dagen i seminariet. Hon ingår bland annat i Leaders LAG-grupp i 3sam. Hon är för övrigt anställd på Suab och arbetar med näringslivsfrågor och landsbygdsutveckling. Här hade deltagarna alla möjligheter att få komma till tals och få svar på sina frågor.

Mer läsning

Annons