Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trollkalas i Bredbyn

Bredbytrollen visade sig för första gången för människobarn för två år sedan vid en barnkulturdag i Bredbyn, Offerdal. Sedan dess har de turnerat på förskolor och bibliotek i framför allt Krokoms kommun med sin musikteaterföreställning. När de nu utarbetat en ny föreställning med uteslutande egenproducerade sånger var det självklart att världspremiären skulle firas på hemmaplan i Bredbyns föreningshus.

Annons

Skaparverkstaden bjöd på många variationer. Foto: Malin Sivertsson

Stora salen var fullsatt med långt över hundra besökare på trasmattor och stolar. Trollen hade gjort sig illa på skräp som någon kastat i naturen. Pedagogiskt sjöng de tillsammans med barnen om hur skräpet skulle sorteras och lämnas till återvinning. Efter förvecklingar som föranledde barnen att reflektera över vad det innebär att vara en riktig kompis blev det trollkalas med medryckande refränger och rörelser.

Till kalaset gräddades pannkakor i sångform. Det bjöds också på lunchbuffé med bland annat pannkakstårta med hemkokt jordgubbssylt och blåbär, nyttiga chokladbollar, svartvinbärssmoothies, hembakt bröd med röror, färsk frukt och hemgjord saft av svartvinbärsblad.

Efter föreställningen blev det miljömedveten skaparverkstad, där barnen flätade trollsvansar och i Bredbytrollens anda återanvände gamla mjölkpaket som de klippte av. Barnen målade och fyllde dem med jord, varpå de fick plantera mystiska frön. Paketen märktes med egna namnflaggor av träpinnar och washitejp. Dagens äventyr fortsätter i många dagar än i spänd väntan på att se vad som kommer upp ur jorden.

Dagen finansierades av Krokoms kommun och dess medel för kultur och gratis sommarlovsaktiviteter för barn och unga.

Camilla Olofsson

Mer läsning

Annons