Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gran med växtkraft

/
  • Nedre delen av en gran i Borgvattnet. Stammen och grenar i jätteformat. Här är det växtkraft så det förslår! Foto: Rolf G. Swedbergh.

Under sommaren blev det en resa genom både Jämtland och Ångermanland med färdväg från Östersund via Stugun, Skyttmon, Borgvattnet, Björkhöjden, Ramsele och åter via Görvik och Hammerdal. Syftet med resan var att bese några stora vindkraftsparker i de båda landskapen.

Annons

Vid stoppet i Borgvattnet besågs dess vackra kyrka i byn. Givetvis besöktes också spökprästgården. Här fanns många fikande turister.

För många år sedan upptäckte undertecknad i Borgvattnet en gran, modell större. Nu blev det spännande att se om den fortfarande fanns kvar. Och till all lycka stod den kvar lika pampig som tidigare. För att se stammen fick man kliva in under alla yttre grenar som omgärdade granen. Det blev som att komma in i ett mindre rum. Stammen med dess närmaste grenar imponerade (stor)ligen. Grenarna här var nästan lika stora som stammen. Har aldrig tidigare sett en sådan kraftig gran. Det var inte alldeles lätt att fotografera i granens inre rum, det blev aningen mörkt. Men man ser att det är en gran i jätteformat. Här kan man verkligen prata om växtkraft i ordets rätta bemärkelse.

Rolf G. Swedbergh

Mer läsning

Annons