Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningsliv: PRO Lugnvik

Annons

PRO Lugnvik har haft trivselträff i samlingssalen på Kopparslagargränd. 25 gäster bänkade sig vid de dukade kaffeborden. Trivselträffen inleddes med att Inger Jonasson kåserade kring Kvinnokartan, en guide bland kvinnliga avtryck i Östersund. Kvinnokartan har tagits fram av Meja, förening för kvinnohistoria och genusforskning, efter modell från en systerförening i Stockholm.

Den sittande promenaden, som skedde med hjälp av fotografier, började vid Västra station och Sveriges första kvinnliga stins Frida Backman, som dock icke fick kalla sig stins som sina manliga kollegor utan platsvakt. Vi fortsatte till residenset och tre landshövdingefruar, Hanna Sparre, Ellen Widén och Hanna Rydh, för att sedan passera madam Borgs teatersalong, där nuvarande Storsjöteatern är belägen.

På sparbankshuset beundrade vi Lina i Lycktorpets vackra ansiktsskulpturer. Nästa uppehåll blev hos Lisa i Borgen och hennes inkvarteringsställe, som låg där Nordea nu ligger. Hon har också anknytning till Lugnvik då hon köpte en tomt och byggde ett torp där. Därutöver startade hon en tegelfabrik nere vid Storsjöns strand och levererade teglet till bygget av det första lokstallet i Östersund. På Köpmangatan stannade vi till hos de färgstarka fruarna Fjellman. Promenaden avslutades där vi började, nere vid hamnen med Anette Olssons skulptur Hjärtat av guld.

Inger Jonasson betonade att det finns fler kvinnor som gjort avtryck, men de får komma till tals en annan gång.

Reseanordnare Göran Wikén informerade om två planerade bussresor. Den 20 april bär det av mot Krokoms nya kyrka och Rödön, samt rundtur på Frösön och i Östersund. Resan företas i handikappanpassad buss. Den andra resan äger rum 26 maj och går till tulpanodlingen i Sollefteå.

Efter all information kunde deltagarna ge sig i kast med bordets håvor. Damerna i köket hade tillverkat goda smörgåsar och till dem serverades kaffe eller te.

Inger Jonasson

Mer läsning

Annons