Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningsliv: PRO Krokom

Annons

Under den gångna vintern har vi varit samlade i fem studiecirklar och läst och lärt om grannlandskapet Hälsingland. Den 29 juni startade vi vår resa dit för att se och uppleva på plats. Vår nye reseledare Kjell Höök räknade in 35 förväntansfulla passagerare i bussen och Lars-Göran Nilsson var vår trygge chaufför.

Efter första fikastoppet vid Ytterhogdals hembygdsgård kom vi till Ljusdal och besökte Ljustorget med dess fantasifulla utbud av ljus. Därefter lunch vid Stene gård i Järvsö och besök i kyrkan – Sveriges största landsortskyrka. Som kontrast fortsatte vi till Lill-Babs caffär och museum som i ord och bild och med kläder och skor visar delar av hennes fantasiska karriär.

Nästa stopp var vid Tevsjö kvarn och destilleri – en imponerande anläggning mitt ute på landsbygden. En 200 år gammal kvarn som nu drivs av sjunde generationen på gården. Sedan något år finns här också ett toppmodernt destilleri med tillverkning av ett flertal spritsorter. Vi installerade oss på Bollnäs folkhögskola, vackert belägen vid sjön Vågen där vi skulle bo i tre dygn.

Dag två anslöt Karin Larsson som skulle vara vår guide i två dagar. Vi åkte turistvägen Stora Hälsingegårdars väg och njöt av ett sommarfagert landskap, blommande lupiner i mängder och alla dessa stora, vackra hälsingegårdar. Vi blev guidade i Mårtesgården i Edsbyn där vi bland annat beundrade de fantastiska vägg- och takmålningarna som är så utmärkande för dessa gårdar. Vi fortsatte till Växbo linnefabriks butik och Kvarndalen och efter middagen gjorde vi ett besök vid Träslottet i Arbrå.

Dag tre gick färden upp till Trönö kyrkor. Den äldsta är från 1100-talet och den nya – pampig i rött tegel – återinvigdes 2001 efter en total ödeläggelse genom brand 1998. Vidare ut till Skärså gamla fiskeläge för en härlig strömmingslunch på "fyra sätt".

Sju av hälsingegårdarna är upptagna på Unescos världsarvslista och Erik Anders i Söderala är en av dem. Där blev vi guidade av ägaren. Vi beundrade den vackra festsalen med fina målningar, men där fanns också rum inredda i olika tidsepoker. Vi hann med ett besök vid Kilafors garnbutik innan vi återvände till middag och kvällsmys med Kjell och hans gitarr.

Dag fyra bar det av hemåt. Högt uppe på Avholmsberget med fantastisk utsikt över Dellensjöarna serverades vi kaffe och en jättesmörgås. Nästa stopp var Gränsfors bruk med tillverkning av yxor och keramik. Vi år en härlig lunch på Svartviks herrgård och sedan bar det av hemåt via nya Sundsvallsbron. Vid en "fruktstund" med välbehövlig bensträckare i Borgsjö visade termometern på plus 30 grader.

Hemma i kvällningen fulla av intryck efter fyra intensiva dagar.

Stort tack till Kjell Höök för denna späckade och välplanerade resa. Och solen var med oss alla dagar, alldeles som han hade beställt.

Gunnel Vejdeland

Mer läsning

Annons