Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningsliv: Ljungen närbibliotek

Annons

Ljungen närbibliotek ideell förening hälsade förra veckan Håkan Toresson välkommen till årets första öppna möte. Under hösten har biblioteket haft högläsning ur hans bok "Bär mig över bron" och nu ville vi veta mer om den. Det var det väldigt många som ville. Samlingssalen blev fylld till sista plats.

Håkan Toresson är nu kyrkoherde i Frösö församling och skriver regelbundet krönikor i ÖP. En bok har han gett ut och han började med att berätta varför den blev till. Skrivit har han gjort hela livet, men har inte haft någon riktig berättelse. När han satt vid sin mormors dödsbädd 1998 fick han sin första gudsupplevelse – och en berättelse. Han ville skriva om sin starka mormor. 37 år var han då. Året efteråt konfirmerades hans dotter och Toresson gick till sin första nattvard. Under åren som följde blev han kristen, först utan att berätta för någon, men 2006 började han studera till präst.

Boken skrevs under 2004-2005 och blev en del i hur han blev en troende människa. Den utspelar sig i Mattmar och Östersund. En av huvudpersonerna är Signe, som är mycket lik hans mormor men Toresson poängterade att det är en skönlitterär bok. Signe är också lik honom själv, liksom några av de andra personerna. Det är så författare gör, tar ur verkligheten och fantiserar, stuvar om och lägger till. Miljön var också känd eftersom han tillbringat sommarloven i Mattmar hos mormor. Den innehåller också historien om en präst, Knut-Göran, med hans grubbel och tillkortakommanden men också kärlek och längtan. Ett stycke ur boken lästes högt.

Toresson avslutade med att berätta att det finns en påbörjad fortsättning på boken. Tiden har inte medgett att skriva den klar ännu. Men åhörarna fick höra det sista som hittills är skrivet. Vi hoppas verkligen att den blir klar.

Nästa öppna möte blir den 17 mars. Då kommer Malin Palmqvist att presentera Den dolda staden.

 

Eva-Märta Pålsson

Mer läsning

Annons