Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningsliv: Länsföreningen Jämtland-Härjedalen HjärtLung

/
  • Anette Rydström  från Patientnämnden under sitt intressanta anförande, när HjärtLung-föreningen hade möte.

Annons

Den 23 november inbjöd Länsföreningen Jämtland-Härjedalen HjärtLung till en informationskväll på Storsjöteatern i Östersund. Ordförande Karl-Erik Hermansson hälsade alla välkomna samt informerade om Riksförbundet Hjärt-Lungs kampanj Ljuset på om våra dolda folksjukdomar förmaksflimmer, hjärtsvikt och KOL.

KOL, som var kvällens tema, är en kronisk obstruktiv lungsjukdom och den kännetecknas av att luftflödet i lungorna ständigt är nedsatt på grund av en inflammation som gör att det är trångt i luftrören och att det blir svårt att andas. KOL beror oftast på rökning men även andra orsaker kan utlösa sjukdomen. KOL kan inte botas men den kan behandlas och det är viktigt att den upptäcks i tid. I Sverige har cirka 500 000 KOL men endast en av fem vet om det.

En som fått diagnosen är Christina Petersson från Gävle, verksam i förbundsstyrelsen. Hon berättade engagerande om hur det var att få diagnosen och vad sjukdomen innebär för hennes del. Hon drabbas till exempel ofta av infektioner och påpekade vikten av att vaccinera sig mot lunginflammation samt att ta sin influensaspruta. Det är viktigt att som KOL-patient träna upp sin kondition för att öka syresättningen i blodet. Vattengymnastik, medicinsk yoga och promenader är enligt henne bra aktiviteter för den som har KOL. Christina poängterade flera gånger vikten av att ta makten över sin egen sjukdom.

Anette Rydström från patientnämnden informerade om nämndens arbete och vad man som patient kan få hjälp med. Nämnden stöder och hjälper patienter inom regionens och kommunernas hälso- och sjukvård, privatvård som region/kommun har avtal med, samt regionens tandvård. Nämnden gör inga medicinska bedömningar och gör heller inga disciplinära åtgärder. Det är kostnadsfritt att ta hjälp av patientnämnden och det är alltid patienten själv som bestämmer hur långt man vill gå i ett ärende.

Innan föreläsningarna började samt under pausen underhöll Lennart Borgebo. Lennart, som är studieorganisatör i föreningen, är en mycket duktig gitarrist. Kvällen avslutades med underhållning av Torgny Kingen Karlsson. Han började med att spela en gammal blues från 1927 för att sedan övergå till en del nya låtar som kommer att finnas med på den kommande skivan. Kvällen avslutades med stående ovationer efter att han framfört sin och Björn Höglunds välkända sång Mary-Ann. Som extra nummer sjöng och spelade Kingen till publikens glädje På andra sidan stan.

Margareta Eriksson

Mer läsning

Annons