Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En 80-årsfest utöver det vanliga

/

Berta Magnusson hade undanbett sig all eventuell uppvaktning. Men henne ovetande hade sedan flera veckor Glesingan förberett en hyllningsfest. Berta enleverades som i "Här har du ditt liv" till den fullsatta bygdegården i Aspås på sin 80-årsdag.

Annons
Från byarna runt hela Jämtland hade de kommit, hennes skådespelare, sångare, musiker och sömmerskor och dessutom många av hennes andra beundrare. De, som ville betyga henne sin aktning, har ibland kallats lokalpatrioter, som i förlängningen kan bli rasister och ibland beskrivits som en självutnämnd kulturelit. Men de låter sig inte nedslås så lätt.
De flesta av oss jämtar har väl inte upplevt Wallmans salonger i Stockholm med de uppträdande som serveringspersonal, men i Aspås fanns en motsvarighet denna minnesvärda kväll. Föredömligt presenterade av Ingvar Svanborg framträdde ensembler alltifrån de kluriga gubbarna från Föllingerevyn på 70-talet till årets Anna och Bror. Fem av "Bertas flickor", Kristin Schäfer, Ann-Carine Liljegren, Magdalena Sätter, Elisabeth Ekeroot och Victoria Sätter framförde sin sångliga hyllning till Berta på 80-årsdagen.
Lisa på Gästis med personal skötte det lekamliga, där en överdådig jämtländsk buffé ingick. Berta har skrivit och regisserat mer än 40 bygdespel så det fanns mycket att välja på då programmet skulle komponeras. Fem timmar varade det hela, utan en död stund.
Minneskavalkaden från de olika spelen varvades med vittnesmål om vad Berta betytt för många på landsbygden som inte trott att de kunnat framträda inför en publik. Hon har uppmuntrat och hjälpt så att blygseln försvunnit och plötsligt har man upptäckt att man törs. När fler i byn har upptäckt samma sak blir det snart ett bygdespel och en sammanhållning inom byn som inte kommit till utan Berta. Spelens ofta historiska karaktär har hon sagt beror på att hon insett att "om man ska ro framåt måste man se bakåt".
En kort återblick av Berta avslutade kvällen. Den sista tiden har varit intensiv för Glesingan, då utöver det planerade programmet, "Anna och Bror" har tillkommit.
Det är en fantastisk, sann historia som rönt stor uppmärksamhet från publiken i Kaxås, Föllinge och Östersund men också i Örebro och Malmö. Den har uppmärksammats i både LT och radion, ja till och med i direktsändning i tv.
"Berta har skrivit sin sista pjäs", säger hon. Det har hon sagt förut också, men nu ligger släkten på och vill att hon ska skriva ned sina minnen. I så fall står många i kön, då det blir boksläpp!

Mer läsning

Annons