Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att äta julbord kräver vissa strategier

/

Annons

I år ska jag bara äta ett julbord, på julafton. Tidigare har det vissa år blivit många julbord före jul, det tillsammans med min ålder gör att jag har en del erfarenheter av julbordsfrossande. Med dessa erfarenheter i magsäcken har jag byggt upp vissa julbordsstrategier.

Min första strategi är förberedelser och det är speciellt viktigt om jag äter julbord på någon dyr restaurang. Mer rakt på sak vill jag få ner mer i magen än vad julbordet kostar, inte en helt enkel uppgift. Bäst utdelning på investerade pengar blir det om jag någon timme före matbataljen kommer ut på en hård löprunda, det får igång min aptit och magen. Sista förberedelsen är att jag tar på mig löst sittande kläder, en trång byxlinning får inte hämma min matnjutning. Förberedelserna handlar mycket om att göra plats för de kulinariska läckerheterna.

Stående framför julbordet spanar jag in om de har matbröd som man själv ska skära upp. Har de det undviker jag bröddelen. Jag anser mig inte vara speciellt kräsmagad men alla tum- och pekfingermärken i brödet, från för mig totalt okända restauranggäster, påverkar min aptit negativt och det är det sista jag vill. Likadant är det med hårdosten. Får man själv skära ostskivor undviker jag att titta på osten och alla mörka fingeravtryck på den, vem vet var de fingrarna har varit tidigare. Dessutom har vi både bröd och ost hemma, likaledes potatis som jag inte vill ska ta upp värdefull plats i magen.

De gånger jag har varit på en dyr restaurangs julbord har jag siktat in mig på det som jag tror är mest exklusivt. Samtidigt vill jag ta åtminstone lite av det mesta, för att nästa runda vräka på det som känns som en smekning mot smaklökarna. Röror undviker jag i möjligaste mån eftersom jag har fått för mig att där slänger man ner resterna och jag har läst att röror kan vara bakteriehärdar. Fast visst är vissa röror förföriskt underbara. Kan baciller vara goda? Olika sillinläggningar är jag förtjust i, dock inte senapssill. Senap ska inte vara på sillen, senap ska man ha på prinskorven och julskinkan. Så det så!

Ska jag välja mina två viktigaste strategier blir det, tugga ordentligt och låt ätandet ta tid. Kastar man ner läckerheterna mer eller mindre otuggade blir det lätt trafikstockning på vägen ner till magen och där utnyttjas inte lagringsutrymmet till fullo. Det är mat jag vill ha i magen inte luft. Fyra timmar får enligt experter julbordssittningen ta, det ger gott om tid att tugga. Mitt personliga rekord på julbordsätande är tolv stora och välfyllda tallrikar. Mina kompisar som var med på restaurangen skämdes men det gjorde inte jag. Jag njöt och blev mätt.

Mer läsning

Annons