Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

90 år

/

90 år fyller i dag den 5 januari Viktor Magnusson, Sundsvall.

Annons

Viktor Magnusson är född i Husås, Lit. Efter genomgång av Bispgårdens skogsskola och senare Statens skogsmästarskola i Skinnskatteberg, följde anställning vid SCA först i Österåsen, Häggenås, och sedan som skogschefsassist vid dåvarande södra skogschefsdistriktet. I den tekniska brytningstid som då var fick han dels ansvaret för inköp och inskolning av hästar till timmerkörarna, dels införandet av barkningsmaskiner ute vid avläggen i skogen och införandet av motorsågar. Han svarade även för transporter av virke till industrin.

När Sundfrakt bildades 1961 blev han dess förste disponent. Sundfrakt var då Sveriges största lastbilscentral. 1982 köptes Norrlandskranar av Viktor och hans barndomskamrat Anders Bragée. I företagsgruppen ingick även Örnkranar, Forsgrens maskiner och NK-Montage. Sönerna Gunnar och Bertil har sedermera övertagit företagsgruppen.

Viktor har även innehaft många förtroendeuppdrag, bland vilka kan nämnas som ledamot i styrelserna för Statens skogsmästarskola, Skogshögskolan, Mobilkranföreningen och Handelskammaren. Han har även varit ordförande för Medelpads spelmansförbund, Midälva genealogiska förening, president i Sköns Rotaryklubb och guvernör för norra distriktet.

Som ung tävlade Viktor i skidåkning och terränglöpning. Han har genomfört 21 Vasalopp och 29 Flyktinglopp. Viktor har även hunnit med att skriva flera böcker, bland annat om sin hemby Husås och hur det gick till när bolagen köpte upp skogen. Han har även medverkat i boken ”De drog till skogs”.

Mer läsning

Annons