Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

90 år

/

90 år fyllde i lördags den 27 februari, före detta överläkaren och klinikchefen Bo Källström, Uppsala.

Annons

Han är bördig från Örebro och flyttade efter studierna till Östersund 1959 där han kom att strukturera psykiatrin i Jämtlands län. Här blev han kvar i över 40 år och arbetade efter pensioneringen i ytterligare 17 år då han öppnade Psykiatrisk-psykologiska kliniken på Storgatan tillsammans med sin maka Brita som var psykoterapeut. Han var också verksam som psykiatrikerkonsult för Östersunds garnison.

Bo Källström blev änkeman 2000 och bodde kvar på Älgstråket i Östersund ett par år.

"Det första var sorgeåret och det andra var ett eftertänksamt år", säger han.

Men en olycka med ett krossat knä som följd förde honom av olika omständigheter till Uppsala och där har han inrättat sig och trivs mycket bra.

Bo var landets yngste klinikchef en gång i tiden. Han forskade om depressionernas biokemi och avhandlingen ansågs så banbrytande att han fick en "Oscar" 1977. Statyetten delas ut av American Biographical Institute och är utseendemässigt nästan identisk med den figur som delas ut vid den amerikanska filmgalan.

"Jag är stolt över den, jag kallar den för lilla Nobelpriset, den visar om inte annat att jag har varit en trägen arbetare i vingården", skrattar han.

Hans närmaste familj består av sonen Björn som bor i Vissefjärda i närheten av Karlskrona, dottern Anna i Kanada och sonen Jonas som är läkare i Stockholm.

Födelsedagen firades med ett litet öppet hus och sedan släktmiddag för 26 personer senare på kvällen.

Mer läsning

Annons