Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

90 år

/

90 år fyller den 21 november Erik Olofström, Strömsund.

Annons

Han föddes och växte upp i Bredkälen utanför Strömsund. Som yngst av tre syskon fick han tidigt börja arbeta på familjens jordbruk och diversehandel. För att förkovra sig studerade han först på Torsta lantbruksskola och därefter på föreningsskolan Sånga-Säby. Militärtjänsten gjordes då det var brinnande krig i Europa. Han berättar att det inte gavs någon julledighet 1939 på grund av det spända läget.

 

Som vuxen drev han först hönsfarm i Bredkälen och sedan minkfarm. Kunskaperna kom väl till pass då han i London fick arbeta med att sortera minkskinn. I staten Washington i USA fick han arbete på en lantgård. Även som turist tyckte han om att se sig omkring. Han har åkt transsibiriska järnvägen samt besökt bland annat Moskva, Kanada, Island, Israel och Panama.

Efter många år på jordbruket och i timmerskogen var han fysiskt vital och åkte Vasaloppet år 1954. Då var förhållandena helt annorlunda än nu, bland annat åkte han i samma kläder som han for till Sälen i.

Sin goda fysik hade Erik nytta av, då han gick vilse i september 2007. Han startade klockan 12 på Bredkälsflon och kom fram i Tullingsås påföljande morgon. Det fanns ingen stig att följa i kolmörkret, men han kände sig fram med käppen. En anledning till att allt gick bra, var att han aldrig var rädd. Att vara van vid enkla förhållanden är också ofta en fördel.

Vid 89 års ålder flyttade Erik från bostaden i Bredkälen till en liten lägenhet vid Vattudalstorget i Strömsund. Något äldreboende ville han absolut inte höra talas om. Inte heller behöver han någon från hemtjänsten som städar och lagar mat. Han trivs mycket bra med den nya bostaden och poängterar att det är nära till affärerna och biblioteket. Många gamla vänner träffar han runt torget och har även god kontakt med sin systerdotter och hennes familj.

Mer läsning

Annons