Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

104 år

/

fyller i dag den 9 juni Gertrud Lööv, född Berglund, Storsjö kapell.

Annons

Hon är född i Storsjö Kapell, uppväxt i en syskonskara på tio barn och har varit sin hembygd trogen under hela sin levnad.

 

I unga år arbetade hon som piga. 1929 gifte hon sig med Gustav Lööv, även han från Storsjö och de byggde 1934 ett Per Albintorp där de sedan drev ett småbruk med några mjölkkor. Tillsammans fick de två barn. Gertrud har varit mycket flitig och arbetsam under hela sin levnad. Hon kardade och spann, vävde och sydde det mesta av familjens kläder, även vadmalskläder och hade alltid en stickning av något slag på gång. Återanvändning och miljöhänsyn var ett måste under hennes verksamma tid och blev därför en självklarhet i allt hon företog sig. Omtanken om de sina har alltid stått hennes hjärta närmast.

På äldre dagar har virkning och stickning sysselsatt henne och har resulterat i bland annat ett otal sängöverkast och dukar. Hon har även försörjt barn, barnbarn, barnbarnsbarn och barnbarnsbarnbarn med sockor och tröjor samt vävt ett stort antal mycket konstfulla band som varit efterfrågade ända bort i Amerika.

Under 60-talet var hon tidvis sjuklig varför makarna upphörde med jordbruket. Hemmet har alltid stått öppet för såväl nära som långväga gäster. Maken avled 1976 och sedan dess har hon bott i en pensionärslägenhet inne i byn men varje vår flyttade hon tillbaka till sitt kära hem så länge krafterna tillät. De senaste åren har hon haft sitt boende på Fjällviolen.

Åldern tar ut sin rätt så hörsel, syn och minne börjar svika. Hon kan inte längre vistas i sitt kära hem men som hon kan se över sjön från sin lägenhet, det blir bara när barn eller barnbarn är hemma, och då njuter hon. Hennes ättlingar hoppas att hon ännu en gång ska få uppleva den hägg blomma som hon själv en gång för länge sedan planterade.

Mer läsning

Annons