Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FFIJ

Forum för industrihistoria hade årsmöte den 12 mars i Flyg- och lottamuseet i Optand. Forum för industrihistoria i Jämtlands län (FFIJ) är den samlande organisationen för länets drygt trettio arbetslivsmuseer.

Annons

Dagen inleddes med att Flyghistoriska föreningens ordförande Olle Göransson hälsade välkommen till föreningens lokaler och hade en kort redogörelse för verksamheten. Årsmötet började med att FFIJ:s ordförande Arne Nilsson hälsade deltagarna välkomna. Därefter leddes förhandlingarna av förre flygöversten Gunnar Ståhl och sekreteraren Ove Hemmendorff.

FFIJ består av ett 40-tal anläggningar och föreningar. I samband med förra årsmötet på Jamtli, besöktes Polismuseet, där Bo Sundgren berättade om länets polishistoria. Därefter fortsatte deltagarna till Östersunds stadsmuseum, där Thomas Frank svarade för guidningen.

Höstens studieresa gick till Norge och Handöls täljstensutställning, Kopperå industrimuseum, Hegra laxfiske- och skolmuseum med Karolinercenter, Hegra festing och Gammeltraktorns vänner i Vaernes.

FFIJ:s höstmöte skedde den 8 oktober med en dag i Krokom med samling på Gamla lanthandeln hos Carina Grahn-Hellberg. Karin Gydemo-Granlöf informerade om Jämtland Härjedalens turism. Med referens till sin bok ”Än ekar hammarslagen” berättade därefter Marianne Waplan och Per Trostemo om industrisamhället Waplan innan dagen avslutades med en guidad rundvandring i gamla Krokom ledd av Göte Norlander.

Jamtlidagen den 21 september lockade tusentals besökare och fem av föreningens medlemmar deltog med sina aktiviteter.

Den ekonomiska berättelsen visade att föreningens utgående balans 2008 var 39 623 kronor.

Valen: ordförande Arne Nilsson omvaldes för ett år, kassören Mikael Andersson, Lit och Folke Eriksson, Hovermo omvaldes för två år, Sven Jernberg, Ås invaldes på ett år. Revisorerna Sven Schylberg och Bror Halvarsson omvaldes. Årsmötet avslutades med att Arne Nilsson tackade för ett fortsatt förtroende.

Därefter ledde KG Jonsson, Jamtli, en rundvandring i det blivande Optand teknikland. Flyg- och lottamuseet kompletteras med en Viggenhall och de nedlagda regementena I 5:s och A 4:s historia ska visas i en egen byggnad. I en tredje ny lokal kommer Jemtlands veteranbilklubb att spegla bilismens utveckling och dess betydelse för samhället.

Efter lunchuppehållet premiärvisades Håkan Perssons, Trångsviken, film om Reidar Lindmans samlargärning och hans museum Lapplia i Skansnäset, Tåsjö.

Dagen avslutades med besök i Brunflos genuina skolmuseum under ledning av Sven Schylberg och i Gamla ställverket vid Brunflo station där Järnvägsmuseiföreningen Jämtland. Den visningen leddes av eldsjälen Bror Halvarsson.

Mer läsning

Annons