Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fanbyn firar halvmillenium

/
  • Östen Wallström, till vänster, sågar helst sitt virke hos Fanbyns sågverksdisponent Sören Winroth.Foto: Ingvar Ericsson

I våras fick Fanbyn i Sundsjö, norr om Gällö, motta de yttre tecknen på sin värdighet av Årets bygd i Bräcke kommun. Nu finns det skäl att tro att invånarna i den runt 70 hushåll stora byn kommer att sträcka ännu mer på sig.

Annons

15–16 augusti firar man nämligen att det i år är jämnt 500 år sedan som det noterats en fast bosatt innevånare i byn.

Jeppe kallades han och Jakob hette han.

– Det fanns folk här tidigare, men det var nomader, förklarar Östen Wallström, Fanbyn, som sitter med i den kommitté som ska göra bemärkelsehelgen lite extraordinär.

LT råkade träffa Östen när han förädlade grovtimmer på ett av byns mera utstickande industriföretag, Sören Winroths sågverk.

Östen berättar om byns innehåll med bland mycket annat ett fint äldreboende, förskola och föreningshus.

Organisationskommittén arbetar under ordförandeskap av Östen vilken som sina närmaste medarbetare har Els-Marie Tåqvist, Rolf Jönsson, Bertil Olsson, Gustav Eriksson och Kina Olsson.

– Och vi har haft mycket god hjälp av damerna på Erskeskooperativet med Kristina Andersson, Ingid Svensson och Gunhild Nilsson, som kan byn utan och innan.

Jubileumsfesten inleds med salut med äkta kanon – delägd av Bertil Olsson – vid Sundsjöns strand, på den plats där en gång fanns en försvarsskans.

Förutom kanonen blir det även ljudlig uppvisning med mynningsladdade musköter.

Fiskevårdsföreningen arrangerar båtburen gäddfisketävling och det vankas snöskoterracing på vatten.Lördagen bjuder även på minilunk för de yngre, agilityuppvisning, guidade byvandringar, fotoutställning, ponnyridning och helikopteruppstigningar.

Jubileumslördagen avrundas med galamiddag med dans och överraskningar på bygdegården.

På söndagen arrangeras vid bygdegården marknad med bland annat lokalproducerat mathantverk, bakluckeloppis och uppträdande av Cirkus Kul och bus.

Karl-Göran och Elisabet Nilssons sommarkafé vid byns numera nedlagda snickeri håller öppet under helgen.

Mer läsning

Annons