Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Examen

/

Anita Melander Wikman

Annons
En av de riktigt stora utmaningarna de kommande åren är Europas åldrande befolkning. Ett viktigt politiskt mål är därför att alla ska få tillgång till hälso- och sjukvård av hög kvalitet och på lika villkor. I dag lever vi i ett samhälle där informations- och kommunikationsteknik (IKT) innebär nya möjligheter och i en ny doktorsavhandling vid Luleå tekniska universitet har Anita Melander-Wikman, bördig från Strömsund, studerat om och hur trådlösa IKT-lösningar kan vara ett redskap för ökad så kallad empowerment av äldre vid omsorg och rehabilitering i hemmet.
De dimensioner av empowerment som Anita Melander-Wikman i första handägnat sig åt att undersöka är delaktighet, inflytande, självbestämmande och rörlighet.
Den största utmaningen i Anita Melander-Wikmans forskning är och har varit att skapa utrymme för "uppskattning" - det som gör att äldre upplever det som möjligt att fritt uttrycka sina behov och önskningar och att de professionella verkligen lyssnar.
- Det är också viktigt att de äldre själva är aktiva deltagare när det gäller utformningen och utvecklingen av den teknik som är tänkt att ge dem stöd.
Anita Melander-Wikman har bland annat arbetat på Södersjukhuset i Stockholm, Luleå lasarett och och Sunderby sjukhus. Hon har läst sociologi, pedagogik och statistik och tog sin sjukgymnastexamen vid Karolinska institutet 1972. Anita Melander-Wikman disputerar den 17 oktober med avhandlingen Ageing well - Mobile ICT as a tool for empowerment of elderly people in home health care and rehabilitation.

Mer läsning

Annons