Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elöverkänsligas förening

Annons
Föreningen för Västernorrlands och Jämtlands län har haft styrelsemöte i en enslig stuga på Betarsjönäset, omkring 2,5 mil från Junsele.
Vid genomgång av föregående mötesprotokoll noterades att man mätt upp den elektromagnetiska strålningen, som befanns låg i Lillrännkojan, som ligger i skogen mellan Remmarn och Åsele; väg mot Björna. Stugan saknar el och bekvämligheter men är en tillgång, tillflyktsort, när någon av medlemmarna sommartid vill fly till ett lågstrålande område.
Medlemsmöte har hållits i Krokbodarna i Krokoms kommun och lockade 17 medlemmar samt 18 personer i Y-län vid Mäjans fäbodar. Där föreläste miljöpartiets Anita Blomqvist om den elektromagnetiska strålningens problem och partiernas ljumma intresse för problemen. Att bara en tredjedel av medlemmarna deltog beror till största delen på att många har stora svårigheter att åka bil längre sträckor. Strålningen från bilmotorns elektriska system är problemet. Men dessbättre har en i styrelsen fått reda på att man, med två katalysatorer, kan minska strålningen i bilen med. Därmed kan hon sitta i bilen minst en timme mot tidigare 15-20 minuter innan symptomen av strålningen blir för besvärande. Ingreppet kostade inte mer än ett par tusen kronor.
Tidigare beslutad uppvaktning om föreningen och medlemmars situation till länens 15 kommuner och landsting har genomförts och väckt uppmärksamhet.
Dagens ordförande informerade från HSO:s möte i Härnösand gällande "Konventionen om de mänskliga rättigheterna för funktionshindrade". Det informerades också om HSO:s verksamhet i Sollefteå. Hälsolotsen i staden ska utnyttjas för att sprida information om elöverkänslighet. Att använda närradion ska också bevakas.
Trots skrivelser från styrelsen så har Sollefteå kommun beslutat om uppförande av två nya sändarmaster. Föreningen har begärt att få träffa kommunrepresentanter för att orientera om elöverkänsligas försvårande situation på grund av många nya sändarmaster och trådlös överföring.
Föreningens verksamhetsplan diskuteras och styrelsen kunde konstatera att föreningen väl följer planen. Föreningens målsättning synes ha vind i seglen då både Expressen och Aftonbladet haft informativa artiklar om den elektromagnetiska strålningens faror, och nu senast ett inslag i Sveriges radio.
Mötet beslutade också om ett samarbetsprojekt mellan Tandvårdsskadeförbundet och Elöverkänsligas förening. Förhoppningsvis kan man få bidrag från länsstyrelserna för att arrangera informationsträffar med kunniga föreläsare om elektromagnetisk strålning och tandskador.

Mer läsning

Annons