Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EFS

/
 • Kerstin Kruger-Johansson och Anders Gustafsson omvaldes på tre år.              Foto: Tommy Norin

EFS-kyrkan arbetar aktivt med frågan om att nyplantera en verksamhet inom något bostadsområde i Östersund.

Annons

– Jag är glad över att ni valt att avsätta pengar för att förverkliga planerna, sade EFS-kyrkans ordförande Sven-Erik Jönsson vid föreningens årsmöte den 20 februari.

Cirka 40 medlemmar i EFS-kyrkan var samlade för att se tillbaka på året som gått och för att besluta om nya planer. Dit hör att anställa ytterligare en präst som ska arbeta halvtid med framför allt ungdomsarbete. I arbetsuppgifterna ingår också att arbeta för EFS–distriktet (Jämtland–Västernorrland) med insatser inom fjällregionen.

EFS-kyrkans ordförande Sven-Erik Jönsson är glad över att årsmötet avsatt 50 000 kronor i årets budget för nyplanteringsarbete. Han pekar på det arbete några visionsgrupper lagt ned för att ta fram underlag till en verksamhetsplan som kommer och som kommer att ange hur EFS-kyrkan ska arbeta.

– Det handlar om allt från hur vi ska utforma gudstjänsterna till hur undervisningen ska bedrivas, till diakoni och mission, säger Sven-Erik Jönsson.

EFS-kyrkan har stark ekonomi. Under 2008 har medlemmarna skänkt 566 526 kronor i kollekter och gåvor. Totalt har föreningen haft intäkter på cirka 1,4 miljoner kronor. Av det är 360 228 kronor hyresintäkter kopplat till fastigheten på Gröngatan.

– Vi kan se tillbaka på ett bra år med goda inkomster och där vi hållit kostnaderna på en rimlig nivå, säger EFS-kyrkans kassör Kerstin Kruger-Jonsson.

EFS missionsförening driver också café och vandrarhemmet Frösövallen på Frösön. En verksamhet som går bra. Under 2008 har Frösövallen haft rörelseintäkter med 556 946 kronor. Rörelsekostnaderna har uppgått till 114 609 kronor vilket gav 442 337 kronor i positivt resultat.

Efter driftskostnader på 317 298 kronor redovisar gården 125 039 kronor i resultat, men det slutliga resultatet har landat på minus 155 517 kronor eftersom gården investerat 303 637 kronor i en ny servicebyggnad.

– Vi valde att ta hela kostnaden för det under 2008, kommenterar Göran Jönsson, en av de driftsansvariga för Frösövallen.

Han pekar på att de senaste årens reklamkampanj för Frösövallen har gett resultat.

– 2008 hade vi 10 000 cafégäster och antalet logigäster ökade med 50 procent så vi kan se tillbaka på ett bra år, summerar Göran Jönsson.

Vid årsmötet omvaldes Kerstin Kruger-Jonsson, Östersund och Anders Gustafsson, Frösön, till styrelsen med en mandatperiod på tre år. Sven-Erik Jönsson omvaldes till ordförande för ett år.

Mer läsning

Annons