Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EFS

/
  • Rune Roos, Hammerdal och Torgny Smedby, Frösön, nyvaldes till styrelsen för EFS-föreningen Wilhelmsberg.Foto: Tommy Norin

Annons

År 2010 är det 50 år sedan EFS i Jämtland övertog läger- och kursgården Wilhelmsberg på Norderön.

– Det kommer vi förstås att fira. Formerna för det vet vi inte än, men det är klart att vi ska jubilera, säger EFS-föreningen Wilhelmsbergs ordförande Jan-Olof Hemmingsson, Ås.

Wilhelmsberg, vackert beläget på en höjd på Norderön, är en anrik gård. Den byggdes 1915 av överstelöjtnant Sigfrid Henning Napoleon Behm, ägare till Verkö slott. Han byggde Wilhelmsberg åt sin son Wilhelm (därav namnet) och gården ritades av samma arkitekt som skapat Peterson-Bergers Sommarhagen.

1924 köptes gården av Majblommans barnkoloni och 1960 övertogs den av dåvarande EFS Jämtlandsförbund.

Under många år har Wilhelmsberg varit centrum för EFS verksamhet i Jämtland under somrarna med en omfattande kurs- och lägerverksamhet där konfirmandläger har genomförts varje sommar sedan 1963.

I början av 2000–talet hotades gården av nedläggning. EFS i Mittnorrland ville sälja alla distriktsgårdar inklusive Wilhelmsberg.

– Men detta ledde till en proteststorm i Jämtland som slutade med att vi bildade en EFS-förening för Wilhelmsberg och den tog över gården. I dag är det den största EFS-föreningen i Jämtland med över 200 medlemmar. Alla är välkomna som medlemmar inte bara de med EFS-bakgrund, säger ordföranden.

De senaste åren har föreningen investerat tre miljoner kronor i boende, kök, hygienutrymmen samt kurs och konferensutrymmen i byggnaden Arken som blivit helt handikappanpassad.

– Det känns skönt att detta är klart, Nu kan vi fokusera på att utveckla verksamheten, säger Jan-Olof Hemmingsson, som pekar på att i sommar kommer 27 ungdomar att delta i konfirmandläger och det årliga barnkörlägret i augusti brukar samla cirka 100 deltagare.

– Men det finns fortfarande plats i almanackan, som för övrigt finns på föreningens hemsida, att lägga kurser, konferenser och läger på gården mitt i Storsjön, säger Jan-Olof.

Nyligen genomförde EFS-föreningen Wilhelmberg sitt årsmöte. Under 2008 har gården omsatt 1,13 mkr med 19 144 kronor i positivt resultat. Under helgen insamlades medel till Wilhelmsberg på över 14 000 kronor.

– Det är bra att vi gått runt, men vi behöver öka beläggningen, säger EFS-föreningens ordförande.

Vid årsmötet avgick Ingrid Lundstedt, Stugun och Gunnar Jonsson, Kyrkås ur styrelsen. De ersattes av Torgny Smedby, Frösön och Rune Roos, Hammerdal.

Mer läsning

Annons