Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örjan Schalin

/

Annons

Vår far och livskamrat har lämnat oss.

Han avled stilla den 15 februari 2012 i kretsen av de närmaste. Jämtland har förlorat en stor visionär och entreprenör som såg till att förverkliga det han bestämt sig för att åstadkomma.

Han var eldsjälen som startade och drev det som i dag är Schalins Ringar.

Örjan jobbade 50 år i guldsmedsbranschen med några korta avbrott. Han började sin bana i guldsmedsbranschen i familjens butik redan som 15-åring. 1976 efterträdde Örjan sin far som ägare av Schalins Guld, butiken ökade sin omsättning och blev snabbt mycket framgångsrik.

En av de produkter som Örjan vidareutvecklande var familjens silversked Jämtskogen, som snart var en sked i varje jämtländsk familjs ägo. Jämtskogen blev grunden för det blomstrande företag som Örjan sedan byggde.

I början av 1980-talet beslutade han sig för att satsa på någon form av guldsmedstillverkning med tänkbara goda framtidsutsikter. Valet föll på vigsel- och förlovningsringar då han bedömde marknaden som säker. Örjan satsade tidig på hög automatisering och fick själv bygga om många maskiner. Östersund fick då världens två första automatsvarvar för ringar. Örjan var också en drivande kraft när den första automatiska gravyrmaskinen utvecklandes, och han var i och med detta delaktig i att sätta Häggenås på världskartan.

Numera är Schalins Ringar ledande i norra Europa inom sin nisch. Detta logistik- och tillverkningstänkande har sedan anammats av flera europeiska tillverkare som också blivit framgångsrika.

Som yngre var Örjan duktig både på cykling och utförsåkning. Förutom den engagerade entreprenör han var, hade Örjan även ett stort intresse av segling. Detta ledde till att han på 1970-talet var med och startade tillverkning av plastsegelbåten Flamingo. Örjans kärlek till Jämtland gjorde att han lade tillverkningen av denna havskappseglare i Lit. Flera av dessa båtar seglar än i dag.

Örjan var även mycket intresserad av snickeri. I slutet på 60-talet kombinerade han sitt intresse för segling och snickeri och började så byggandet av en 31 fots havskryssare i mahogny. Sex år senare och efter cirka 4000 arbetstimmar stod den färdig för sjösättning.

Lokaltidningen gjorde ett reportage och kallade båten för ”den Schalinska schönheten”.

Han har nu lämnat oss.

Med stor saknad

livskamrat Lisbeth

son Magnus

son Anders

Mer läsning

Annons