Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Monica Nordenström

/

Annons

Min älskade, underbara mamma, Monica, somnade in den 31 oktober. Hon blev 67 år.

Det känns svårt att försöka beskriva min mammas liv i några kolumner. Hennes personlighet var så mycket större än så. Det första jag vill uttrycka är en otrolig tacksamhet för det liv hon har levt och de känslor hon förmedlat till mig och så många andra.

Monica föddes på lanthandeln i Marieby som hennes mamma Runa ägde. Uppväxten var trygg och Monica var nyfiken. Hon stack iväg redan som 14-åring till London som au pair i två år.

Många känner Monica som en eldsjäl, en företagarkvinna och en drivkraft i alla projekt och organisationer som hon har varit delaktig i. Som fritidsassistent på kommunen bidrog hon till många projekt inom äldreomsorgen som till exempel pensionärsgympa, Tisdagsdags på Jamtli och revy för pensionärer. Revyartist var hon även själv då hon medverkade i nyårsrevyn Heimkoke i tolv år.

När Monica var med och startade Östersunds egen ungdomscirkus Kul & Bus blev hon en cirkusdirektör på heltid och drev cirkusen i 16 år. Mamma värdesatte vartenda barn och jag har fått bekräftat från flera håll att hon var mer än bara en ledare – hon stöttade, lyssnade och förändrade många liv.

Hon månade mycket om barn som vistades i sjukhusmiljö och tjänstgjorde också som sjukhusclown på Östersunds sjukhus barnavdelning. 1990 fick Monica utmärkelsen Årets Gregorius och 1995 även Östersunds kulturstipendium för sitt jobb som cirkusdirektör.

På senare år flyttade mamma hem till släktgården i Marieby och startade ett gårdsbageri. Tanken var att det skulle vara en liten hobby, men mamma engagerade sig i Eldrimner och förespråkade småskalig livsmedelsförädling, startade ett populärt sommarkafé och senare även vintercafé med härliga soppor och fantastiskt bröd. Monica var även aktiv i Marieby hembygdsförening, Föreningen Stenbrottet/Nattugglan och var med och startade Mariagillet som vill sprida pilgrimsvandring läng S:t Olavsleden.

Mamma har haft några riktigt tuffa motgångar i livet. Tyngst av allt var när hon förlorade sina förstfödda tvillingar och senare när min äldre syster Andréa gick bort. Men genom allt har hon haft en enorm styrka och förmåga att ändå uppskatta livet. Som förälder var mamma alltid stöttande och närvarande. Även fast jag har spenderat de senaste 18 åren i USA stod vi varandra så nära. Mina favoritstunder var när jag med min morgonkopp te och hon med sin eftermiddagskopp te nästan dagligen satt och pratade genom datorn.

När barnbarnen kom var hon stoltaste mormodern i världen! Hon fick äran att vara med vid de två första förlossningarna i Kalifornien vilket enligt henne var något av de största upplevelser hon haft.

Monica slutade aldrig att se framåt. Mitt i tuffa cellgiftsbehandlingar köpte hon en liten stuga vid Näkten. På ett halvår hade hon renoverat, avverkat skog, brutit väg, byggt en friggebod och skapat det mest fantastiska lilla ställe som hon kallade "min plats på jorden".

Jag är så lycklig att jag och min familj i våras tog beslutet att flytta till Sverige för att finnas till hands för mamma. Vi har haft en fantastisk sommar och höst tillsammans och har tack vare mamma fått ett lugn och en trygghet som kommer att finnas med oss hela livet.

Monica var väldigt omtänksam om familjens, omgivningens, vännernas och grannarnas bästa och sörjs närmast av mamma Runa och Härje, bror Sune och Kerstin med familj, jag och Danny med barnen Skyler, Porter och Oliver.

Med enorm kärlek och beundran,

Erika Nordenström

Mer läsning

Annons