Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ivan Bill

Annons

Den 14 februari lämnade majoren Ivan Bill jordelivet på grund av svår sjukdom. Han var född 1935.

Ivan hade en lång facklig verksamhet bakom sig, regionalt bland annat på sitt regemente A 4 i Östersund, där han var Kompaniofficersföreningens ordförande fram till bildandet av Officerarnas riksförbund (ORF) 1981. Men han hade redan tidigare börjat arbeta centralt, först som ledamot i Kompaniofficersförbundets styrelse och när ORF bildats, i dess styrelse. När så den tidigare ordföranden i ORF avgick med pension, var Ivan Bill en av de tilltänkta. Men han var inte den som utan att tänka sig för, tog sig an olika uppdrag. Det krävdes faktiskt en viss övertalning för att Ivan skulle axla manteln.

Som ORF:s förbundsordförande, gjorde han en gedigen insats, inte minst när det gällde arbetet med att nå en fusion mellan ORF och dåvarande Svenska officersförbundet (SOF).

Påläst som få i olika frågor var han och dessutom skicklig i att leda sammanträden.

Bill var ORF:s förbundsordförande fram till hösten 1994, då förbundsstyrelsen kallat in en extra kongress inför den förestående fusionen med SOF.

Nu var det inte bra facket som fick del av Ivans kunskaper. Drabbad av prostatacancer – som han lyckades övervinna, blev han ordförande i "Jämtgubben", en förening för prostatacancerdrabbade. Men centralt även här, tog man Bills tjänster i anspråk och under några år var han Prostatacancerförbundets ordförande. Han var också under en tid aktiv såväl som curlingspelare av god klass men även inom Lions Club.

Han var initiativtagare till inspelningen av skivan med Sonny Wallentin, Lits flickkör och Gunilla Hansson i Lits kyrka 1982. Årligen delar Lions Club Lit ut ett kulturpris samt utser "Årets lejon" i Litsbygden. Kulturpriset kunde grundas tack vare inspelning av skivan "Den heliga staden".

Jakt och fiske var andra aktiviteter Ivan ägnat sig åt.

Ett bestående minne av Ivan Bill; Han var en hedersman med starka känslor för att i alla sammanhang uppträda hederligt!

Jag är förvissad om att vi är många som sörjer honom och våra tankar går till hans hustru, barn och barnbarn.

För vännerna

Matts Tallbom

Mer läsning

Annons