Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bertil Olingdahl

/

Bertil Olingdahl, en av vårt lands mera kända predikanter, har avlidit. Han föddes 1923 i skogsbyn Olingdal och blev 88 år.

Annons

Under ungdomen deltog han i det mångskiftande arbetet på hemgården. Det var timmerkörning på vintern, flottningsarbete på våren och slåtterarbete på sommaren. En nära kontakt med naturen behöll han livet igenom. Tillsammans med hustrun Dagmar fann de en naturlig retreatplats i den självuppförda stugan vid Härjesjön. I denna miljö var sportfiske hans hobby. Åtskilliga är de öringar och harr som han fångat med sitt flugspö i Härjeån.

Redan som nittonåring började han som förkunnare. Från början av 1940-talet deltog han i bibelskolor i Stockholm och vid Örebro missionsskola samt ett bibelseminarium i Chicago. Ett omfattande privat bibliotek vittnar om hans teologiska och särskilt homiletiska intresse.

Mest känd är han som församlingsföreståndare, bibelstudieledare och förkunnare. Han har tjänstgjort i flera större församlingar. Senast verkade han som föreståndare i Smyrnaförsamlingen i Göteborg under större delen av 1980-talet. I praktiskt taget samtliga världsdelar har han medverkat som bibelstudieledare och konferenstalare.

Som pensionär har han mesta tiden verkat i hembygden. Med Härjedalens pingstförsamling, Sveg, som utgångspunkt har han också besökt flera församlingar runt om i landet.

Hans grundsyn var uttalat ekumenisk. Redan från barndomen var han uppväxt med naturlig kristen gemenskap över samfundsgränserna.

I släkt- och den stora vänkretsen var Bertil en naturlig centralgestalt. Han var ung i sinnet även som gammal till åren. Varm och generös såg han värdet i alla människor.

Med stor tacksamhet och djup saknad minns vi Bertil.

Göte Olingdahl

Mer läsning

Annons