Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Buddhister firar nirvanadag

Nu är rätt tid att uppgå i nirvana. Eller åtminstone fundera på saken. De närmaste söndagarna firar buddhister parinirvana, dagen då Buddha lämnade sin kropp och blev befriad.

Annons

Buddhismen uppfattar sig själv som tolerant men komplex.

– Det finns inga enkla svar i buddhismen, säger Malin Rosén på Stockholms buddhistcenter till TT.

Centret tillhör en ung, västerländsk orden som är en av många riktningar inom buddhismen. Alla firar dock den stora högtiden parinirvana, dagen då Buddha vid 80 års ålder uppgick i nirvana. Vissa firar nu på söndag, andra en vecka senare. Åsikterna om vad nirvana är går isär. Men ett gemensamt drag är att man uppnår befrielse, efter döden – som också är temat för dagen.

– Döden är central, eftersom den hela tiden påminner oss om livet. Som buddhist försöker man leva i relation till döden, säger Malin Rosén.

På parinirvana samlas buddhister runt bord med blommor, ljus, rökelse, en staty av Buddha, och bilder på personer som gått bort under året. Man mediterar, läser texter, lyssnar kanske på föredrag eller ser en film med koppling till döden.

Man kan beskriva buddhismens mål som att lära känna sig själv, så väl att man vid döden kan uppgå i nirvana. Men det är en förenkling som säkert inte alla uppskattar.

Mer läsning

Annons