Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barke

Annons

Föreningen Barke har haft sitt fjortonde årsmöte. Det hölls i Länsbibliotekets hörsal, med sedvanlig uppslutning av jämtmålsintresserade medlemmar. Enligt antagna stadgar är föreningens uppgift att lyfta fram, vårda och ge kunskap an vårt anrika språk, jämskan.

Mötet inleddes med en musikalisk begivenhet, ”Det som vi aldrig vågade berätta”, som framfördes av en grupp elever från Palmcrantzskolan. En föreställning som var både originell och roande, med Sabina Wärme som producent och huvudaktör.

Som ordförande för årsmötet fungerade en inte alldeles obekant Barkeprofil, nämligen Stig Ulvild från Trollsåsen. Av föreningens årsberättelse framgick att Barkes teatergrupp Glesingan som vanligt varit aktiv under året och framfört flera bygdespel med Berta Magnusson som manusförfattare. Av de bygdespel, som framförts inför en talrik publik, nämndes Lisa på Gästis, Balladen om Söder samt Anna och Bror. Teatergruppen gjorde under september en tur till Örebro och Malmö, där spelet om Anna och Bror stod på programmet. Huvudpersonerna i Berta Magnussons produktion utgörs som regel av någon färgstark profil som varit verksam i Jämtlandsbygd.

Under året firades Berta Magnussons 80-årsdag i Aspås bygdegård, där ett stort antal av hennes aktörer genom åren var samlade för att spela upp smakbitar ur olika spel som Berta har skrivit.

I årsberättelsen omnämns vidare Barkegruppen Särvkontan, som skrev jämskbibeln ”Nager bibelteksta på jämska” (Jengels förlag). Boken har fått en betydande spridning och har bland annat varit med i Språket i radions P1-program.

Föreningens styrelse omvaldes och består av ordförande Stig Ulvild, Harry Byberg, Kerstin Shäfer, Magdalena Sätter och Per Hellby. Som ersättare omvaldes Berta Magnusson, Elisabeth Ekeroot och Ann-Carine Liljegren.

Avslutningsvis riktade Berta Magnusson en maning till årsmötesdeltagarna att vara aktsamma om vårt eget modersmål i en tid, då språkets amerikanisering syns öka mer och mer.

Mer läsning

Annons