Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ås föreningshus

Annons
Onsdagen den 19 november fylldes återigen cafélokalen i Ås föreningshus av en intresserad skara Ås- och Östersundsbor för höstens tredje "kulturlunch", denna gång med ett litterärt tema. Husmor Barbro Lundqvist och hennes medhjälpare bjöd på en delikat laxpudding och ett lika vällagat vegetariskt alternativ, för vilket de avtackades med en varm applåd.
 Som övergång till dagens ämne sjöngs till Olle Erikssons mjuka pianoackompanjemang visan "Litet bo jag sätta vill" av Elias Sehlstedt. Det råkar nämligen i år vara jämnt 100 år sedan den blide tullinspektören i Sandhamn föddes.
Det var föreningens ordförande Örjan Lundqvist som ansvarade för de kulturella inslaget . Han hade valt att kåsera om västerbottensförfattaren P. O. Enquists verk. Denne växte upp med modern/lärarinnan i byn Hjoggböle. En lustig tillfällighet är att den högklassige och numera avlidne deckarförfarratren Stieg Larsons barndomshem ligger endast 5 kilometer från Enquists. Örjan och P. O. lärde känna varandra under studieåren i Uppsala och bodde dessutom i samma hus i Studentstaden.
Talaren utgick från den i höst utkomna romanen "Ett annat liv", som nominerats till Augustpriset. Han föredrog också några avsnitt ut denna roman, där han självutlämnande berättar om sitt liv. Enquist framstår, menar Örjan, som en av de största svenska författarna i Sverige just nu. Hans nästan tioåriga tystnad bottnar i en alkoholism, som han under en period drabbades av men som han nu helt tagit sig ur, inte som "nykter alkoholist" utan som helnykterist.
Totalt har P.O. Enquist givit ut 16 romaner plus ett antal teaterpjäser. Hans roman "Legionärerna" om den nesliga utlämningen av tusentals baltiska flyktingar från Sverige på 1940-talet blev på sin tid mycket uppmärksammad. Expressens dåvarande chefredaktör Bo Strömstedt betecknade den som "1960-talets främsta svenska roman". Skådespelet "Tribadernas natt" med Strindberg som centralgestalt mottogs mycket svalt i USA men gjorde succé i Tyskland.
Som avslutning berördes romanen "Sekonden" med motivet hämtat från en på sin tid uppmärksammad skandal inom friidrotten, ett revir där författaren som före detta höjdhoppare av landslagsklass kände sig hemma. Då var ännu inte dopingen "uppfunnen" utan det gällde en skickligt manipulerad slägga som upptäcktes och som resulterade i livstids avstängning.
Lyssnarna applåderade länge som tack för ett mycket intressant kåseri. Under våren blir det förhoppningsvis ännu en kulturlunch" med senare fortsättning under hösten.

Mer läsning

Annons