Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ås föreningshus

Annons

I det gamla godtemplarhuset i Ås med sina unika väggmålningar av Sven Linnborg händer det mycket. Huset ägs numera av föreningen Ås föreningshus. Där har under hösten bland annat inbjudits till fyra kulturluncher med god mat och intressanta föredrag, som lockade stor publik. Den 11 februari inbjöds åter till samling i cafélokalen. Husmor Barbro Lundqvist och hennes medhjälpare bjöd denna gång på härliga crêpes med olika fyllningar samt kaffe och god kaka.

Programmets tema denna gång var ”Svenska visor - Dan Andersson” och den ansvarig var föreningens driftige ordförande Örjan Lundqvist. Intressant och engagerat berättade han om kolaren, spelmannen och diktaren, som visserligen blev uppmärksammad under sin livstid men som fick sitt verkliga genombrott först efter sin tragiska död på ett hotellrum i Stockholm 1920. Endast 14 år gammal skickades han av fadern över till USA för att undersöka om även hans familj skulle kunna finna sin bärgning därborta, där två bröder till fadern redan bodde. Men av detta blev intet, och Dan återvände hem.

Brunnsviks folkhögskola kom senare att betyda mycket för honom liksom kringresandet som talare för nykterhetsrörelsen, eftersom de många och långa tågresorna gav mycken tid till läsning Han verkade en tid som journalist i Göteborg, gifte sig med en lärarinna, innan han avled endast 32 år gammal.

Han skrev både poesi och prosa men talaren menade, att hans prosa aldrig blev lika uppskattad som hans lyrik. Många av hans dikter har tonsatts, en del av honom själv, till exempel ”Till min syster” som han skrev just till sin syster. Mindre känt är att systern svarade med dikten ”Till min broder”, som visar att diktarådran fanns på andra håll i familjen. Vackrast av alla är måhända ”En spelmans jordafärd”, ofta föredragen och beundrad. Göran Greider, journalist och känd debattör, utkom 2008 med en bok om denne fascinerande skald.

Givetvis varvades föredraget med att publiken till Olle Erikssons violin sjöng några av Dan Anderssons visor.

 I mars följer ett lite annorlunda årsmöte i föreningshuset, där man bjuder till ”en matbit och trevligheter”. Innan dess inbjuds 20 februari till ”Jämtlandsbuffé, pub och musik”, då barnen en trappa upp sysselsätts med korv, glass och film. Slutligen är även valborgsmässofirandet i Ås numera förlagt till föreningshuset, i vars närhet Ås IF ansvarar för att majbrasan tänds, när skymningen faller. 

Det händer mycket i Ås föreningshus!

Mer läsning

Annons