Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åre FN-förening

Annons

Åre FN-förening har haft sitt tionde årsmöte i Järpens församlingsgård. Årsmötet inleddes med en parentation över under året avlidna medlemmar.

Bland dem fanns Britta Hedros, en stor kulturpersonlighet som varit av allra största betydelse för freds- och miljörörelsen i Åre kommun.

I början av åttiotalet, under ”kalla krigets” dagar, tog hon initiativet till Västjämtlands fredsförening, en lokalförening inom Svenska freds - och skiljedomsföreningen.

Britta var där ordförande i långa perioder. Det är även henne vi kan tacka för att våra kommunpolitiker 1987 förklarade Åre som en symboliskt kärnvapenfri kommun.

Hösten 1999 bildades Åre FN-förening av medlemmarna i Västjämtlands fredsförening och där fortsatte Britta att vara inspiratör och stöttepelare.

Hon fortsatte att arbeta med sitt stora freds- och miljöengagemang ända in i det sista och lämnar ett stort tomrum efter sig i föreningen. Efter minnesstunden vidtog årsmötesförhandlingarna.

I verksamhetsberättelsen för 2008 kunde man läsa att föreningen fortsatt med ett antal ”Rädda planetenkvällar”. Åsa Rickardsson berättade om sitt arbete inom Läkare utan gränser, författarinnan Marianne Andersson talade om människors utanförskap, Inger Holmlund informerade om Budkavlen för en kärnvapenfri värld.

Linda Forss berättade om arbetet inom Fjällbete och Ann Charlotte och Anna från Undersåkers församling visade bilder från en nyligen genomförd resa med elever från en åk 9 till koncentrationslägret Auschwitz.

Hotet om uranbrytning i länet har engagerat föreningen även 2008. Ett seminarium har genomförts tillsammans med Åre naturskyddsförening och nätverket Grönare Åre. Riksdagsledamoten Per Åsling (C) och Olle Olofsson, Åre kommun medverkade. Åre FN-förening var medarrangör även vid världsmiljödagen den 5 juni i Östersund då de namnunderskrifter mot uranbrytning som samlats in i länet lämnades över till riksdagsledamöterna Per Åsling (C) och Mari Nordén (S).

FN-dagen den 24 oktober fick alla elever i åk 5 i Järpen varsitt exemplar av Skansborgs skolas egen fredsbok ”Sagan om Filippa”.

I verksamhetsplanen för 2009 fanns förslag på fortsatt arbete med information i klimat- freds- och miljöfrågor, fortsatt arbete mot uranbrytning och för ett GMO-fritt Jämtland, ytterligare information om ”Drömmen om det goda” och en resa till Rosa Taikon i Ytterhogdal.

Styrelsen: Börje Forsberg, Birgit Larsson, Ingrid Lindberg, Ruth Paasche och Margareta Österberg.

Efter årsmötet berättade Anita Seidel, Stockholm, om det arbete som pågår inom Svenska FN-förbundet.

Kvällen avslutades med den obligatoriska kaffestunden.

Mer läsning

Annons