Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åre FN-förening

Åre FN-förening har haft sitt årsmöte på Hållands folkhögskola.

Annons

I verksamhetsberättelsen från 2009 kunde man läsa om ett fortsatt engagemang mot uranbrytning i länet. I januari mottogs till exempel budkavlen för en kärnvapenfri värld på Åre station. Talare var Aino Blomqvist och Per Åsling . Ett inramat kommunbeslut från 1987 då kommunfullmäktige beslutade utropa Åre som en symboliskt kärnvapenfri kommun överlämnades till kommunpolitiker från (S) och (C).

Åre FN-förenings motto är arbete för fred och miljö och målet en kommun med tonvikten lagd på gröna värden. Ett medborgarförslag tillsammans med Åre naturskyddsförening ledde under året till att kommunfullmäktige beslutade ”att Åre kommun principiellt och symboliskt ställer sig bakom målet att kommunen och länet ska vara en GMO-fri zon”, (GMO- genmanipulerade organismer).

Föreningen har tagit ställning för en framtid med förnyelsebar energi och har under året stått som arrangör för ett seminarium omkring vindkraft.

I september anordnades en studieresa till Rosa Taikon i Ytterhogdal. Hon berättade livfullt och engagerat om romernas situation förr och nu.

På FN-dagen den 24 oktober medverkade förre FN-arbetaren Anders Nylén, Edsåsdalen, vid en cafékväll på Ordenshuset i Järpen.

Under året har föreningen presenterat sig via bokbord, bland annat vid nationaldagsfirandet på Tossön, Järpen, och vid EU-miljöministermötet i juli i Åre. Insamlade pengar har kunnat överlämnas till Svenska FN-förbundets projekt ”Skolmat blir kunskap” och Hope Baby Center i Kenya.

I verksamhetsplanen för år 2010 finns planer på fortsatt arbete för en freds- och miljökongress i Åre 2011, besök av FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelici, cafékvällar med olika föreläsare och studiecirklar inom området fred och miljö.

Styrelsen för 2010 kom att bestå av Birgit Larsson, Ingrid Lindberg, Ann Marie Nilsson, Ruth Paasche och Margareta Österberg.

Efter årsmötet inbjöds medlemmarna att se en teater, ”Frossa”, om klimathotet. Teaterstycket, som framfördes av teatergruppen Barbara på folkhögskolans scen, var engagerande och mycket uppskattad.

Mer läsning

Annons