Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slaget om Norden avgörs på onsdag?

Annons

När ni läser detta lever fortfarande hoppet om spel i Sydafrika nästa år. Låt mig också tro att vi vaknar med samma förhoppningar i morgon bitti efter kvällens rysare på Parken i Köpenhamn mellan Danmark och Sverige, slaget om Norden.

Men avgörandet faller först på onsdag...?

Det här är VM-kvalet där Sverige halkade efter redan i första framträdandet i Tirana (oavgjort mot Albanien) och det mesta gick oss sedan emot, ja, ända fram till det där makalösa Zlatanmålet (med magen...) på övertid i Budapest i september som gav oss 2–1 och sedan följdes av ett maltesiskt självmål några dagar senare i Valetta.

När bollen äntligen rullade, bokstavligt talat, Sveriges väg kom sex välbehövliga poäng och den andraplats som vi nu har i grupp 1. Den ger oss möjlighet att kvalificera oss för nästa sommars VM-slutspel via play off-spel senare i höst.

Svensk seger i kväll och vi är fortfarande grupptvåa (Danmark har bättre målskillnad) och för att bli direktkvalificerad som gruppetta måste danskarna på onsdag tappa poäng mot Ungern hemma samtidigt som Sverige besegrar Albanien på Råsunda (att passera Danmark på målskillnad tror jag inte är möjligt).

Vinner Danmark i kväll är gruppsegern deras och biljetterna till Sydafrika kan bokas medan Sverige förmodligen missar även play off-platsen. Jag tror nämligen att Portugal vinner sina två återstående matcher (Ungern i kväll, Malta på onsdag), passerar Sverige och blir grupptvåa.

Med den här avancerade mattelektionen förstår ni själva vad som står på spel denna oktoberlördag.

Lasse Lagerbäck har tagit oss till fem raka stora mästerskap, det kan alltså bli ett sjätte om vi sköter våra kort på rätt sätt de närmaste dagarna.

Det är en osannolik prestation av en liten fotbollsnation, Sverige ligger inte bättre än på 41:a plats på den senaste Fifa-rankingen (Danmark är nr 16, Portugal nr 17). Jag tycker att man ska det i beaktande när vi ständigt och jämnt kräver framgångar av Lagerbäcks pojkar.

Jag har skrivit det förr och gör det gärna igen; fotbollsvärlden är mycket större än vi svenskar anar och vill förstå.

Hur det går i kväll? Hjärtat säger naturligtvis Sverige där många spelare tycks vara formstarka (Isaksson, Mellberg, Majstorovic, Källström, Zlatan med flera gör starka insatser i sina respektive klubblag) men jag tror på 1–1, Zlatan gör det svenska målet och hoppet om Sydafrika lever fram till sen onsdag kväll. Och så hoppas jag att inget fyllo ska spela huvudrollen i det här dansk-svenska mötet...

n n n

Här ska jag bjuda på ytterligare en mattelektion, men den är något enklare. För hur jag än räknar kan jag inte se att ÖFK ska kunna rädda sitt kontrakt i den norra fotbollsettan även om möjligheten finns i teorin. Förra helgens förlust i Örebro släckte mina sista förhoppningar. Tre matcher kvar att spela och sju poäng upp till närmaste lag ovanför nedflyttningsstrecket (Syrianska Kerburan), ytterligare en pinne till trion Carlstad, Karlslund och Forward. Det blir en övermäktig uppgift.

Tre år i följd har ÖFK varit vinnare i norrettans streckdramatik. Men den här gången var det slut på tricken i Rolf Lohses trollerilåda. ÖFK har bara vunnit fyra matcher hittills i serien och i det trepoängssystem som numera gäller är det extremt viktigt att vinna matcher. Det har inte ÖFK förmått den här sommaren, nio oavgjorda och en hygglig målskillnad (i stort sett som morgondagens motståndare, seriefemman Arameiska-Syrianska) är klen tröst i sammanhanget.

Till sist; ett senkommet grattis till Östersunds DFF för insatsen i kvalspelet och avancemanget till division 1. Men när glädjeyran väl lagt sig måste både spelare och ledare kraftsamla. Det är en jäkla skillnad på det som varit och det som kommer. På allt!

Mer läsning

Annons