Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slaget om landsbygden börjar nu

– Blockpolitiken är inte bra för Sverige. Jag tycker att Socialdemokraterna ska gå till val själva. Det är obegripligt att inte småpartierna vill gå ut i val som egna partier,

Det slår Anna-Caren Sätherberg fast så här ett år innan valet. Hon kandiderar till riksdagen 2014, men har inga ambitioner att bli minister.

Vad tycker du om det femte jobbskatteavdraget som regeringen tänker genomföra?

– Jag tycker att dessa 15 miljarder kan användas bättre. Vi rör det inte om vi kommer till makten, eftersom folk då lärt sig leva med den inkomsten. Men fördelningspolitiskt har det inte varit bra för Norrland och Jämtland.

Samtidigt klarar vi inte vård och omsorg, hur ska det lösas?

– Om vi pratar om de 130 miljarder som gått till skattesänkningar, är det två gånger budgeten för samtliga landsting i landet. Den politiken kan inte fortsätta. Det går inte att ha en bra välfärd och samtidigt göra så stora skattesänkningar.

– Vi går mot en platt skatt eftersom landstingen och kommunerna höjer skatten, som inte är progressiv som statsskatten, och så sänker vi statsskatten vilket gör det fördelningspolitiskt hopplöst.

Hon slår fast att 10 000 -15 000 jobb har försvunnit från glesbygden, och att det behövs fler människor i arbete för att klara vård och omsorg.

– Här har regeringen misslyckats totalt. Vi på landsbygden kan bidra bara vi får förutsättningar i exempelvis bra infrastruktur som bredband, satsningar på besöksnäringen, miljö och miljöteknik. Då behövs också ett universitet som regional motor.

Regeringens satsning på en fritidspeng på max 3 000 kronor om året till barn i ekonomiskt utsatta hushåll gillar inte Anna-Caren Sätherberg.

– Vi ska ha en välfärd för alla, regeringen hade kunnat höja barnbidraget. Nu får barnen i stället hämta 3 000 kronor på socialkontoret, ett fruktansvärt förslag.

Vilken är din hjärtefråga?

– Jag engagerade mig politiskt då det kom ett förslag om att sälja ut allmännyttan i Åre år 2002. Bostadspolitiken är fortfarande en hjärtefråga, liksom utbildning och jobben i glesbygden.

Recept för länets överlevnad?

– Våga prioritera exempelvis besöksnäringen. Att vi har ett universitet där det finns forskningsresurser. Vi måste ha en kompetensförmedling som fungerar bättre än nuvarande Arbetsförmedling.

Moderaterna i länet kräver ett förstatligande av vården, hur ser du på det?

– Det är att skyffla problemen under mattan. Vården är redan dubbelstyrd liksom skolan.

Skulle vattenkraften vara ett sätt att få pengar till vårt län?

– Frågan diskuterades på kongressen där beslutet blev en översyn över alla naturresurser. En återbäring av vattenkraften hade varit bra för Ragunda, men inte särskilt bra för Bräcke. Jag vill tro på skatteutjämningssystemet, men det måste fungera bättre.

Finns det en konflikt mellan S och C när det gäller landsbygdspolitiken?

– Centern får inte genomslag för sin politik i regeringen, då kan de inte rasa för att vi vill lägga pengar i ett landsbygdsprogram. Om Per Åsling hade lyckats med det som Jämtlandscentern driver även i regeringen, hade det inte funnits någon schism.

Fotnot Platt skatt betyder att alla betalar lika stor andel skatt oavsett inkomst.