Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skytt anmäler polisen

En pistolskytt anmäler Jämtlandspolisens hantering av ett vapenärende. Mannen är missnöjd med hur myndigheten agerat.

Mannen är pistolskytt i i en skytteklubb i länet. Han innehar sedan flera år licenser för ett flertal pistoler.

Nu anmäler han polismyndigheten till Justitieombudsmannen.

Pistollicenser är tidsbegränsade på fem år och mannen var i kontakt med polismyndigheten för att förnya licenserna på vapnen.

När mannen skulle betala sina förnyelser av licenserna så krävde personen som tog emot ansökningarna betalt för licenserna styckevis i stället för en engångskostnad för en ansökan.

I polisens regelverk står just att det vid tillståndsförnyelse bara ska tas ut en avgift per sökande, oavsett hur många vapen denne förnyar licensen på.

Pistolskytten betalade ansökningarna men kontaktade senare polisens vapenhandläggare och fick tillbaka pengar av myndigheten.

När de nya tillstånden skulle behandlas krävde polisen att mannen skulle visa sina tävlingsresultat för att få sina licenser förnyade. Lagens krav i fallet med licens på pistoler är att den sökande är en "aktiv skytt".

Mannen uppger till JO att myndigheten inte agerat trovärdigt och tolkat lagen till myndighetens fördel.