Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skynda långsamt med arenan

Annons

Vi moderater har hela tiden drivit frågan att vi måste utreda noggrannare var en ny arena ska placeras. Alla partier i Östersunds kommunfullmäktige är ense om att en ny arena ska byggas men lokaliseringsfrågan är det som skiljer oss.

Ska man använda 250 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar och bygga en sådan viktig anläggning som en ny arena är måste det noga funderas igenom vad man vill få ut av investeringen. Vi moderater anser att en sådan stor summa skattepengar måste användas ansvarsfullt. En ny arena ska inte bara lösa träning och tävlingsmöjligheter för några idrotter utan arenan måste också bidra till utveckling av staden, dess näringsliv och kunna användas av alla kommunmedborgare.

Ett bra sätt är att lära av andra städers framgångar och undvika andras misstag vid arenabyggen. Det finns både goda  och dåliga exempel att studera. Riksidrottsförbundet anser att nya arenor måste byggas centralt belägna för att enkelt kunna utnyttjas av ungdomar. Lägger vi en ny arena en bit utanför staden blir det ännu mera  biltrafik vilket knappast är rätt miljötänkande. De städer som gjort lyckade arenainvesteringar har byggt arenan centralt, nära hotell, restauranger och handel.

Eftersom en bra arena används till mera än bara idrotten måste andra funktioner också fungera bra. Att exemplevis som i den planerade arenan bortom fotbollsarenan behöva bygga ett kök för 7 miljoner kronor är totalt feltänkt. De gånger större sällskap behöver lagad mat i en arena (kongressser och möten) använder man redan upparbetade tillagningskök. Ingen vettig krögare öppnar upp ett kök för en enstaka middag. De gånger det är vanliga idrottsevenemang är det mera snabb-mat som efterfrågas. Efterfrågan av middagar i samband med matcher är endast vid elitseriematcher av stora företagssponsorer, sådana saknas i vår stad.

Östersund har redan erfarenhet av dåliga lokaliseringar tidigare. Socialdemokraterna drev igenom att Storsjöbadet 1986 skulle byggas inklämt  bakom Folkets hus i stället för där den borgerliga oppositionen föreslog, på stranden mellan fd Beijers och hamnen. Hade så skett hade också utvecklingen med bostäder på Storsjö strand säkert varit påbörjad. Vi behöver inte ytterligare ett felaktigt ”bråttom-beslut” om arenan av S, V och MP: Ett beslut som uppenbarligen orkestrerats av diverse företagsledare med ekonomiska intressen i vissa tomtalternativ.

En arena som kan användas till olika aktiviteter gör ju också att kostnaden för arenan minskar vilket även kommer idrotten till del. Staden behöver en injektion för att förbättra besöksnäringen. En ny bra arena för möten och kongresser kan vara det som gör att efterfrågan på hotell, restauranger och handel ökar, vilket skulle gynna hela länet med bättre utbud.

Gör rätt och undersök noggranare VAR en arena ska placeras. Lär av andra! Det är en stor och viktig investering som kommer att påverka vår stad många år framöver. Därför är några månaders väntan nu inget att bekymra sig över. Gör rätt redan från början!

Pär Jönsson (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel